StoryEditor
ĐiradaDRUGAČIJI KONCEPT:

Motovun Film Festival prvi put diljem Hrvatske donosi priče koje život čine boljim u teškim vremenima svijetske pandemije

Piše Zadarski.hr/Press
24. srpnja 2020. - 17:51
S.ceric Kovacevic

Ako ne može publika Brdu, doći će Brdo filmova publici. S tom idejom Motovun Film Festival 2020 kreće na put od četrdesetak dana, najprije Istrom, zatim i cijelom zemljom. Epidemiološka situacija spriječila je da se festival održi u Motovunu, no prva projekcija ovogodišnjeg programa bit će 30. srpnja upravo ondje, istaknuto je na predstavljanju programa MFF-a u zagrebačkoj Laubi.

- Naša je misija da donosimo ljudima priče koje život čine boljima, utoliko nam se čini da održavanje festivala zapravo nikada nije bilo potrebnije. U odabiru filma s kojim krećemo u ovogodišnju avanturu ima neke simbolike osim što će to biti prva, pretpremijerna prilika da publika vidi film Tereza37, producentica filma Irena Marković i redatelj Danilo Šerbedžija u prvim su godinama festivala bili dijelom naše ekipe, pa nam se čini da i u ovu plovidbu po nemirnom moru krećemo sa starim prijateljima. Među 15 odabranih naslova predstavljamo neke od najintrigantnijih filmova sezone, ponovo smo spojili puno različitosti i na brzinu proputovali cijeli svijet - otkrio je Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala.

image
S.ceric Kovacevic


Glavni program pruža nam uvid u najbolje od nezavisne svjetske produkcije, s naglaskom na osebujnim pričama iz malih ili manje poznatih kinematografija. Ove godine posebno su uočljive snažne ženske priče, u filmovima kao što su RocksZaposlene djevojke i Ajvar.

- Posebnu pažnju pridajemo filmu Asistentica redateljice Kitty Green, koji je proglašen ultimativnim #MeToo filmom. Ponosni smo i što ćemo ugostiti međunarodnu premijeru filma Svinje Rudolfa Biermanna, o aferi koja je politički prelomila Slovačku i dovela do smjene vlasti, a film sadrži i dokumentarne snimke izbora. Među žanrovskim filmovima ističe se Istinita priča o Nedu Kellyju redatelja Justina Kurzela, raskošna povijesna rekonstrukcija života poznatog australskog odmetnika, a s južne hemisfere dolazi i meditativno Bijelo na bijelom Théa Courta, film koji je ovjenčan nagradom u Veneciji. Za publiku željnu nešto lakše zabave, pripremili smo komični omnibus Selfie koju mnogi uspoređuju sa serijom Black Mirror, kao i modernu talijansku bajku Moja luda ljubav Gabrielea Salvatoresa, snimanu na hrvatskoj obali - rekla je selektorica glavnog programa Milena Zajović.

Ljubitelji sjajnih filmskih minijatura doći će i ove godine na svoje uz program Motovunski kratki čiji će najbolji europski film i ove godine ući u konkurenciju za nominaciju za nagradu Europske filmske akademije. U programu je osam domaćih i regionalnih ostvarenja, uz njih još 14 filmova iz malo udaljenijih dijelova Europe te po jedan iz Izraela, Irana i SAD-a te čak iz Francuske Gvajane.

- Ovogodišnjim izborom filmova slavimo život, a oni i kad naizgled nastoje samo vrckavo zabaviti, nenametljivo komuniciraju ideje koje se pamte. Predstavljamo 24 filma u glavnoj konkurenciji i dva izvan konkurencije odabrana između čak 674 pristiglih naslova koji su obojali naše karantenske dane. Hvala im što su nas u vrijeme balkonskih socijalizacija i nestvarnih prizora ispražnjenih gradova podsjećali koliko volimo ljudski duh -  kazala je Inja Korać, selektorica programa Motovunski kratki.

image
S.ceric Kovacevic


Mnogi od ovih filmova putovali su po crvenim tepisima festivala, a ovog ljeta Motovun Film Festival ih donosi u neke od najljepših kina u Hrvatskoj. Nakon prve projekcije u samom Motovunu, festival početkom kolovoza kreće na istarsku turneju, s ciljem da se cjelokupni program predstavi publici na projekcijama širom poluotoka – u ovom trenutku dogovorena su gostovanja u  Vrsaru, Rovinju, Vodnjanu, Balama, Svetvinčentu i Kašteliru – Labincima, uz mogućnost dodatnih projekcija u drugim gradovima.

Motovun donosi u Split tri projekcije, dok će program u Dubrovniku potrajati punih sedam dana. Priliku za uživanje u motovunskom repertoaru imat će i publika u Šibeniku, Rijeci, Kostreni, Karlovcu te u Zagrebu na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Priča će biti zaokružena na zadnjoj stanici u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost – Laubi gdje će od 26. kolovoza do 6. rujna biti prikazani svi filmovi iz ovogodišnjeg programa i dodijeljene nagrade. O onima u glavnom programu odlučit će veseli žiri u sastavu: Lana Barić, Nina Violić Goran Bogdan.

image
Motovun Press
S.ceric Kovacevic


Sve će projekcije biti organizirane prema važećim epidemiološkim mjerama zbog koronavirusa. Gledateljima se preporučuje držanje razmaka, izbjegavanje rizičnog ponašanja i nošenje zaštitnih maski. 

Motovunska ekipa spremna je i na moguća nova neugodna iznenađenja, no nada se i ugodnima u vidu dodatnih projekcija i slavljenja života uz druženje i filmsku čaroliju diljem zemlje.

LOKACIJE I DATUMI PROJEKCIJA

30.7.
Motovun
 
30.7. – 31.7. i 9.8.
Split
 
31.7. – 3.8.
Zagreb – Ljetna pozornica Tuškanac
 
1.8. – 7.8.
Dubrovnik
 
5.8.
Šibenik
 
6.8. – 8.8.
Rijeka
 
10.8. – 11.8.
Kostrena
 
26.8. – 6.9.
Zagreb – Lauba
 
Tijekom kolovoza

Istarska turneja
Vrsar, Rovinj, Vodnjan, Bale, Svetvinčenat, Kaštelir - Labinci
 
Datume istarske turneje i moguće nove lokacije objavit ćemo naknadno.

12. lipanj 2021 09:56