StoryEditorOCM
ĐiradaSRETAN ROĐENDAN!

Muzej antičkog stakla u Zadru povodom proslave 12.-godišnjice rada priprema zanimljive izložbe: evo što vas sve očekuje

Piše Zadarski.hr
4. svibnja 2021. - 11:56

Muzej antičkog stakla u Zadru ove godine 5. svibnja slavi svoju 12. godišnjicu rada. Tim povodom pripremili su bogat program.

Uz otvorenje tri nove izložbe, od kojih su dvije iz vlastitog fundusa Muzeja, imat će i besplatni ulaz za sve posjetitelje, te 20 posto popusta na cijelu ponudu ručno rađenih unikatnih staklenih suvenira. Osim stalnog postava i tri nove privremene izložbe, posjetitelji mogu vidjeti i dvije staklopuhačke demo radionice.

- Zbog trenutne epidemiološke situacije i mjera koje su na snazi za Zadarsku županiju, službenog otvorenje izložbi neće biti, te Vas ovim putem pozivamo da dođete u Muzej antičkog stakla u Zadru u srijedu, 5.svibnja i zajedno s nama popratite naš 12. rođendan - stoji u pozivu iz Muzeja. 

– IZVORNICI, KOPIJE, IMITATI – 5.5.2021. – 5. 9. 2021.

Očuvanje autentičnosti muzejskih predmeta jedna je od glavnih zadaća restauratorske prakse u muzejima, što nije nimalo lako ostvariti jer je priroda restauratorskih zahvata takva da se njome zadire u materijalnost predmeta. U nastojanjima da se poštuje izvornost nekog predmeta, ponekad se izrađuju cjelovite reprodukcije bilo od sintetičkih materijala, bilo od materijala istovjetnog izvorniku.

Svaka je reprodukcija odraz subjektivnog pogleda na original, interpretacija koja ovisi o iskustvu i znanju onoga tko reproducira. O osobi koja izrađuje reprodukciju ovisi i selekcija informacija koje su sadržane u izvornim predmetima, odnosno donošenje prosudbe koja je obavijest nekog predmeta najvažnija, koja će biti akcentirana u izvedbi reprodukcije, a koja zatomljena.

Ovom izložbom, uz ekskluzivne izvornike Muzeja antičkog stakla u Zadru te iz više muzeja diljem Hrvatske - Arheološkog muzeja Narona, Muzeja Mimara, Arheološkog muzeja u Zadru, Zavičajnog muzeja Biograd na moru, prezentiraju se i staklene kopije muzejskih predmeta iz različitih povijesnih razdoblja izrađene istom tehnikom kao izvornik, ali i više varijanti reprodukcija napravljenih od zamjenskih sintetičkih materijala ili uz pomoć digitalne tehnologije.

Ako želite vidjeti raritete, saznati što su replike, imitati i surogati, posjetite izložbu „Izvornici, kopije, imitati“, autora Šime Perovića, dipl. arheologa i prof. povijesti, koja će u povodu dana Muzeja antičkog stakla u Zadru biti otvorena za javnost od 5. svibnja 2021. godine.

MiniMas, ciklus didaktičko-informativnih izložbi: STAKLENE BOČICE OBLIKA DATULJE 5.5. – 5. 10. 2021.

Povodom dvanaestog rođendana Muzeja antičkog stakla u Zadru otvara se prvu u nizu izložbi malog formata iz didaktičko – informativnog ciklusa MiniMas. Riječ je o izložbenom projektu čiji se koncept temelji na ideji da je svaki muzejski predmet, bez obzira na veličinu, funkciju, stanje ili atraktivnost svojevrsno povijesno svjedočanstvo kroz koje se mogu ispričati raznorazne zanimljive priča iz svakodnevnog života u doba antike.

U ovom slučaju priča počiva na malenoj staklenoj bočici oblika datulje koja je zanimljiva i zbog mjesta i načina njezine izrade, ali i sadržaja koji se u njoj čuvao.

Pozivamo vas da posjetite malu izložbu velikih priči autorice Anamarije Eterović Borzić i naučite nešto novo o staklenoj, ali i pravoj datulji i njezinoj iznimno širokoj primjeni u antici.

IZLOŽBA Edit Szűr-Szabó „Mediteranski trenutci“ - 5. 5. – 15. 9. 2021.

U 12 godina rada kroz izložbene dvorane Muzeja antičkog stakla u Zadru prošao je zavidan broj umjetnika, što na samostalnim što na skupnim izložbama. Zadar je otvaranjem ovog Muzeja dobio jedinstveni predznak staklenog grada, koji osim impresivne kolekcije antičkog, sada već ima i respektabilnu kolekciju suvremenog umjetničkog stakla. Svakom novom izložbom ta Zbirka donacija raste, a svako novo predstavljanje umjetnika donosi novi pogled na umjetničko staklo, nove inspiracija, ali i ono što je podjednako važno i prikaz novih tehnika u radu sa staklom. Upravo iz tog razloga posebno je zadovoljstvo u Muzeju antičkog stakla predstaviti mađarsku umjetnicu i dizajnericu Edit Szűr-Szabó, koja na izložbi Mediteranski trenutci u Zadar donosi svoje nadahnuće morem i Mediteranom kroz izložbu staklenih mozaika i vitraja.

Edit Szűr-Szabó u Muzeju antičkog stakla u Zadru predstavlja svoj suvremeni umjetnički rad u starim tehnikama. Staklo, je u mozaičnoj umjetnosti u povijesti korišteno za zidne i stropne mozaike, a izložbom Mediteranski trenutci umjetnica ga donosi u i svojim skulpturama. Edit Szűr-Szabó u svojim djelima otkriva brojna nadahnuća. Njena fascinacija orijentalnom umjetnošću ide pod ruku s rimskom, bizantskom i mletačkom fuzirajući njene dječje preokupacije s brojnim putovanjima u koloristički dekorativna i razigrana djela kako ih sama naziva mutantske umjetnosti. U tom neopterećenom hedonističkom konceptu s lakoćom se prepušta igri staklenih kockica oživljavajući dječja sjećanja, utiskujući s komadićima mozaika svoje emocije, asocijacije i veliku vještinu u svoje radove. U Muzeju antičkog stakla u Zadru Edit Szűr-Szabó izlaže svoj ciklus skulptura izrađenih u staklenom mozaiku pod nazivom Mediteranska poruka ili kako ga još naziva Catwalk, u kojem donosi 11 skulptura mačaka na modnoj pisti s pogledom na more u Zadru, neobičnih mačaka, koje su alter ego ove umjetnice. Mace zagonetnog smješka prenose univerzalne poruke u suvremeno doba, noseći imena društvenih mreža. U doslovnom smislu lockdowna zbog pandemije COVID – 19, i nemogućnosti neopterećenog kretanja i predstavljanja umjetnosti i umjetnika, ove mace su poslane predstaviti ovu mađarsku umjetnicu u Zadru uz bok mediteranskoj poruci koje i drevno staklo Muzeja antičkog stakla odašilje. To je poruka nade, trajnosti i odolijevanja vremenu, sve ono što krhko staklo u svoj svojoj čvrstoći predstavlja. Edit Szűr-Szabó na ovoj izložbi donosi i radove u tehnici vitraja, kroz koje propituje aktualnost te tehnike u suvremenom dobu. Ona reinterpretira povijest u svom osobnom izričaju izazivajući svoj umjetnički impuls ka oblikovanju novih radova, bilo u arhitekturi ili vitraja kao samostalnih slika.

Edit Szűr-Szabó umjetnica je koja prihvaća svoju dječju zaigranost i otvorenost istovremeno je preplićući kroz ljubav prema redu i tehničkoj izvrsnosti, premisama neophodnim za rad u obje tehnike. Igrajući se staklenim kockicama, oblutcima, pločicama, staklenim draguljima koje umeće ili u podlogu za mozaik ili u olovne okvire vitraja, Edit Szűr-Szabó nam donosi još jednu staklenu priču, priču koju se najbolje čita u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Jadranka Belevski

18. travanj 2024 23:31