StoryEditor
ĐiradaVRAĆAJU SE KONCERTI

Na Forum, Narodni trg i kale vraćaju se glazbene zvijezde, feštice i klape, najavljen i 7. Zadar Jazz&Blues, 3. Derivat dovodi Partibrejkers!

Piše M.K.
18. lipnja 2021. - 21:58
Na fotografiji: PartibrejkersAnte Cizmic/Cropix

Ljeta će biti, sezone će biti, a i koncerata će biti, mada se za zadnje dvije stavke to nije moglo posvjedočiti još prije 30-tak dana zbog pandemije koronavirusa koja je prijetila turizmu. Na sreću, brojke padaju, sve se polako otvara, a tako i glazbeni događaji kojih ovoga ljeta neće nedostajati, mada, odmah treba reći, naklonjenijih domaćoj publici sklonim lakoglazbenim notama, a ne urbanoj poput festivala koji se održavaju u Šibeniku, no takva je „glazbena politika” naše turističke zajednice.

Koncerti će započeti na Narodnom trgu svakodnevnim nastupima zadarskih izvođača, a kreću i feštice petkom s klapskom pismom po gradskim kantunima.

Glavni glazbeni događaji domaćih izvođača održavat će se na Forumu. Tamo će nastupiti Marko Tolja, Vanna, Urban, klapa Cambi, Amira Medunjanin, Zorica Kondža, Miro Ungar, Tereza Kesovija i Radojka Šverko,

Ipak i rokenrol se vraća u Zadar. Opet se održava Vaicanto s obradama grupe Queen. Značajnije od toga najavljuje Teatro Verrdi s trećim festivalom Derivat na kojemu su glavni izvođači beogradski Partibrejkers. Ovo im je već treći nastup u Zadru gdje imaju brojnu publiku. Prvi su put nastupili u Jazinama davne 1990. godine kao predgrupa čuvenim Motorhead, zatim su prije desetak godina svirali u okviru tadašnjeg festivala JUMF gdje su izveli furiozan i zdušno popraćen koncert, a sad se ukazuju i po treći put Zadranima Canetovim karakterističnim pozdravom „Ljudi... Dobroveče!” Još se slaže line up Derivata koji se održava 24. srpnja. Najavljen je i žestoki belgijski duet (bubnjevi i gitara) La Jungle, a ostala iznenađenja tek slijede.

Zato nema iznenađenja održava li se i ove godine 7. Zadar Jazz&Blues ispred Muzeja antičkog stakla i to od 28. do 30. srpnja. Prema najavama iz HNK Zadar, u okviru Zadarskog kazališnog ljeta na Muraju će nastupiti Aguas Trio (Cuba). Kubanac Omar Sosa je skladatelj, aranžer, pijanist, bubnjar i improvizator. Njegova je glazba mješavina afro-latino jazza i ritmova iz cijelog svijeta. Pun je strasti, suptilnosti i gracioznosti. Kombinira elemente mnogih kultura: hip-hop energiju, slobodni duh jazz eksperimentiranja, ekvadorsku emocionalnost i senzualnost kubanske glazbe.

Potom slijede „Mr. Defunkt“ Joseph Bowie & The Bastardz. Jedan od najboljih svjetskih trombonista, funk legenda, Joseph Bowie utemeljitelj je kultnog banda Defunkt. Već desetak godina surađuje s jakim domaćim jazz & funk snagama, grupom The Bastardz. Njegov energičan nastup i vještina zasjenjuje i mnoge mlađe kolege, a stil vrlo dobro spaja s kvalitetnom pop funk i jazz glazbom kakvu već godinama proizvode i njeguju Bastardzi, jedan od najboljih hrvatskih funk bendova.

Zadnjeg dana sviraju Dena DeRose Trio. Dena DeRose je američka pjevačica i pijanistica, američka zvijezda na svom području. Gostujuća profesorica na jazz akademiji u Grazu za sobom ostavlja prepune koncertne dvorane i prezadovoljnu publiku širom svijeta.

item - id = 1106862
related id = 0 -> 1118299
related id = 1 -> 1116469
20. rujan 2021 23:03