StoryEditor
ĐiradaFESTIVAL MESA "MEAT ME"

Na staroj tržnici spremat će se 2000 porcija od janjetine, pulastra, svinjetine i teletine, ali bez ražnja i peke!

Piše M.K.
1. listopada 2019. - 14:56
Meat_me_Zadar_logo_crveni

Festival mesa Zadar 2019. „Meat Me" održat će se prvi put od 17. do 19. listopada na „Staroj pijaci" i u velikom šatoru u južnom dijelu Tržnice na Poluotoku. Prvenstveno namijenjena kao gastronomska i zabavna manifestacija na kojoj će se u jesenskom dijelu godine prezentirati autohtona mesna jela zadarskog kraja, festival „Meat Me" zajednički organiziraju Turistička zajednica grada Zadra i „Tržnica Zadar" sa nizom partnera, a na konferenciji za novinare na „Staroj pijaci" manifestaciju su u utorak predstavili direktor TZ grada Zadra Mario Paleka, direktor „Tržnice Zadar" Tomislav Letinić i zadarski gastro stručnjak Renato Kraljev, član organizacijskog tima manifestacije.

- Ovogodišnji prvi Festival mesa u Zadru je svojevrsni pilot projekt koji ima ambiciju postati značajna gastronomska i turistima zanimljiva manifestacija u posezonskom periodu. U organizaciju Festivala „Meat Me" uključene su sve najpoznatije zadarske mesnice, odnosno obitelji mesara s dugom tradicijom (Biloglav, Ikić, Paleka, Gobin, Lukin, „Poličanka" te trgovački lanac „Metro") koji će donirati sve mesne sirovine, ali i brojni zadarski restorani, zatim vinari iz Udruge vinara Zadarske županije, sirari, zadarski pivari, proizvođači povrća, tartufar Ivica Matak, Hotelijersko-ugostiteljska i turistička škola i Poljoprivredno prehrambena škola „Stanko Ožanić" te mnogi drugi – kazao je direktor TZ Zadra Mario Paleka.

Direktor „Tržnice Zadar" Tomislav Letinić je na konferenciji za novinare objasnio kako je prostor „Stare pijace" prvenstveno i uređen za prezentaciju autohtonog nasljeđa zadarskog kraja, pa tako i gastronomskog, a da je osobito zadovoljan da će zadarska tržnice jednog od tri festivalska dana oživjeti i navečer kada će biti organiziran veliki grill party s koncertom grupe „Bang Bang".

Chef Renato Kraljev objasnio je kako će se festivalski program odvijati na tržnici od 10,30 do 13,30 sati sva tri festivalska dana, te da će svaki dan imati svoju temu: prvi dan će to biti janjetina, drugi piletina i pulastar, a treći svinjetina i teletina. U prvom dijelu svakog tematskog dana zadarski će kuhari pripremati tradicionalna jela od tih vrsta mesa, a u drugom, iza coctail stanke „Maraskinih" pića, iste će se vrste mesa pripremati na roštilju. Kuhari koji su angažirani na „Meat Me" su Klaudio Mrkić, Tomislav Karamarko i Josip Vrsaljko.

- Do sad smo radili festivale tuna sushi, a sad idemo i na meso, želimo to prezentirati i izići s našim autohtonim jelima i proizvodima, da nas naši gosti prepoznaju onakve kavi jesmo. U najboljem dijelu koji mi možemo dati. Svakoga dana od 17 do 20 sati imat ćemo cooking class radionice na istu temu: janjetina prvi dan, pulastar drugin dan, teletina i svinjetina treći dan – kazao je Kraljev.

Iako će se pripremati autohtona dalmatinska mesna jela, ipak neće biti janjetine i odojka s ražnja. Zato će biti jela "sa žlicom", s ražnja, ali i mesnih specijaliteta spremljenih na moderniji način – pojasnio je Kraljev.

Program će voditi poznata RTL-ova novinarka Nikolina Radić, a cijeli će program svakog jutra biti popraćen glazbom „u živo". Organizatori su naglasili kako će sav prihod od prodaje jela biti doniran Odjelu pedijatrije Opće bolnice Zadar.

Cijena jela s prilogom bit će 20 kuna, salate 5 kuna, a pića 10 kuna. Organizatori prvog Festivala mesa „Meat Me" predviđaju da će se u tri dana, odnosno u tri jutarnja i jednom večernjem programu biti pripremljeno do 2.000 mesnih obroka.

 

Izdvojeno

15. srpanj 2020 18:56