StoryEditorOCM
ĐiradaU HNK ZADAR

Nagrađivana predstava ‘Gospođica Julija‘ u režiji Aide Bukvić

Piše Zadarski.hr
2. studenog 2021. - 13:57

U utorak, 9. studenog s početkom u 20 sati u HNK Zadar gostuje nagrađena predstava 'Gospođica Julija' u koprodukciji HNK u Osijeku i Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i u režiji Aide Bukvić.

Isti dan u 12 sati u Maloj dvorani HNK Zadar održat će se prva ovosezonska “Kava s glumcima” na kojoj će biti predstavljena knjiga Augusta Strindberga 'Gospođica Julija' koju je po prvi put sa švedskog na hrvatski jezik preveo Mišo Grundler. 

Na Kavi s glumcima sudjeluju: ravnatelj GK Joza Ivakić Vinkovci, Zdenko Rečić, glumci iz predstave: Maatea Marušić, Vladimir Tintor i Petra B. Blašković uz voditeljicu susreta doc.dr.sc Anu Gospić Županović s odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru. Moderator susreta je Jadranka Svaguša, dramska producentica HNK Zadar.

O predstavi:

August Strindberg: GOSPOĐICA JULIJA

Sa švedskog preveo: Mišo Grundler 

Režija: Aida Bukvić

Dramaturgija: Marijana Fumić

Scenografija i kostimografija: Saša Došen

Skaladatelj: Igor Valeri

Oblikovanje svjetla: Tomislav Kobia

Igraju:

Gospođica Julija - Matea Marušić

Jean, lakaj – Vladimir Tintor

Kristina, kuharica – Petra B.  Blašković

Gospođica Julija je drama švedskog književnika Augusta Strindberga napisana 1888. i premijerno izvedena 1906. godine, poznata kao jedno od najznačajnijih djela Strindberovog opusa i tzv. nordijske drame, odnosno jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. stoljeću.

Radnja se događa na imanju  švedskog grofa na Ivan dan 1874. godine. Naslovna protagonistica je grofova kćer koja, motivirana dosadom, ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje stvara njen položaja, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Jeanom, slugom koji joj, usprkos niskog društvenog porijekla, imponira svojim poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja. Radnja prikazuje kako dvoje ljubavnika nastoje dominirati i manipulirati jedno drugim - Julija kao pripadnica više klase, a Jean kao muškarac - te kako će ta igra na kraju završiti s tragičnim posljedicama.

“Predstava za pamćenje s izvrsnim glumačkim izvedbama i vizualnim identitetom.” Alen Biskupović, @kazalište.hr

“Predstava me oduševila, najbolja dosad režija Aide Bukvić koju sam ispratio.” Tomislav Čadež, @jutarnji list

NAGRADE:

Matea Marušić  ZLATNI STUDIO 2021. kao novo lice kazališta i filma

Na svečanosti zatvaranja 22. Međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav – tematskog naziva “Festival žudnje”, održanoj u atriju Pučkog otvorenog učilišta “Ante Babić” nagrada žirija, za najbolji glumački par dodijeljena je Mateji Marušić i Vladimiru Tintoru uloge u predstavi “Gospođica Julija”, redateljice Aide Bukvić.

Na “24. Art Trema Festu 2021.” u Rumi nagrada za najboljeg glumca, za ulogu u predstavi „Gospođica Julija”, dodijeljena je Vladimiru Tintoru.

Na “30. Danima Zorana Radmilovića” u Zaječaru 2021. tročlani stručni žiri u sastavu dr. Miroslav Radonjić, Duško Ljuština i Milan Caci Mihailović nagradu za glumicu večeri ′′Zoranov brk′′ dodijelio je glumici  Matei Marušić za ulogu gospođice Julije, a nagrada za vizualni identitet dodijeljena je je Saši Došen koja je zaslužna za scenografiju i kostimografiju predstave "Gospođica Julija".

20. travanj 2024 02:43