StoryEditorOCM
ĐiradaZADAR ORGAN FESTIVAL

Nagrađivani njemački orguljaš Stefan Kagl nastupio u zadarskoj katedrali

Piše Zaadrski.hr/Dora Dunatov
19. rujna 2023. - 09:18

Zahvaljujući 5. izdanju međunarodnog interdisciplinarnog Zadar Organ Festivala, jesen u Zadru i ove je godine raspjevala gradske orgulje, od kojih se posebno ističu velike orgulje u crkvi sv. Stošije. Taj relativno novi instrument ručno je izradila njemačka radionica Eisenbarth, tvrtka koja u svijetu predstavlja jedno od najvažnijih imena u pogledu izrade kvalitetnih orgulja. Po samoj izradi, tvorac orgulja Wolfgang Eisenbarth naglasio je kako je projekt izrade zadarskih orgulja težio zadovoljiti najviše glazbene i tehničke zahtjeve, a pritom se pazilo i na estetiku. Stoga, pri pogledu iz središnjeg broda veličanstvene zadarske katedrale prema koru, može se uočiti kako je veliki instrument od 4100 svirala harmonično uklopljen u crkveni prostor i ne narušava oblik ni ljepotu postojećih stupova i lukova, kao ni rozete.

Tri manuala (reda tipaka) i 56 registara (različitih zvukova) čine zadarske orgulje jednim od najveličanstvenijih orgulja u Hrvatskoj, a njihov puni potencijal najbolje se može čuti u rukama vrhunskih orguljaša koji znaju prepoznati i naglasiti njihovu zvučnu vrijednost. U nedjelju, 17. rujna 2023., taj je zadatak prihvatio nagrađivani njemački orguljaš Stefan Kagl, koji je na poziv Zadar Organ Festivala za Zadar pripremio atraktivni orguljski program sastavljen od djela skladatelja koji ove godine obilježavaju okruglu obljetnicu rođenja ili smrti. Grmjele su orgulje u Rahmanjinovom Preludiju, pjevale u Plymouth suiti P. W. Whitlocka i meditirale u Himnu J. Jongena, a svu raskoš svojih zvukova oslobodile su u posljednjem djelu s programa - Baskijskoj suiti samog izvođača, koji također ove godine slavi okrugli 60. rođendan. Takvo kvalitetno glazbeno putovanje u izvedbi glazbenika neupitne tehnike i neusiljene interpretacije bilo je inspirativan završetak radnog tjedna.

Dok njemački orguljaš putuje natrag, Zadar Organ Festival priprema svoj posljednji koncert ove sezone. Na njemu će ponovno ugostiti zagrebački Oratorijski zbor Cantores Sancti Marci koji je na prošlogodišnjem Zadar Organ Festivalu zaslužio duge i glasne ovacije. Ovoga će puta mjesto orguljaša Najija Hakima zauzeti Zadarski komorni orkestar. To mnoštvo glazbenika za Zadar priprema Magnificat Johna Ruttera, djelo koje je svojom atraktivnošću strelovitom brzinom osvojilo publiku diljem svijeta. Događaj će se održati u subotu, 23. rujna, u crkvi sv. Krševana s početkom u 20 sati. Ulaz na koncert je besplatan, uz mogućnost donacije. Program 5. Zadar Organ Festivala je ostvaren uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije, Ministarstva kulture i medija RH, Turističke zajednice grada Zadra, te uz pomoć sponzora i donatora. Više o umjetnicima i programu možete pronaći na službenoj stranici festivala www.zadarorganfestival.com.

19. rujan 2023 09:19