StoryEditorOCM
ĐiradaNEOSTVARENA TVORNICA

Narodni muzej poziva na otvorenje izložbe "Jadral" u ponedjeljak u Edukativnoj dvorani Kneževe palače u 19 sati

Piše M.K.
26. studenog 2022. - 11:07

Tvornica Jadral za preradu boksitne rude u glinicu, u pogon je puštena 1977. godine, a prostirala se na teritoriju od 35 hektara na visoravni iznad grada Obrovca. Zbog niza propusta pri koncepciji projekta, tvornica je prestala s radom već četiri godine nakon otvorenja.

Izložba "Jadral: neostvarena tvornica" prikazom fotografija, videa i novinskih članaka čini vizualni narativ koji prati povijest tvornice od same ideje i izgradnje do konačna propadanja.

Život je ovog prostora opisan fotografijama Ante Brkana snimljenima za potrebe Narodnog lista koji u razdoblju izgradnje, objavom niza reportaža, aktivno prati i pohvaljuje nastanak impozantnog tvorničkog pogona nadomak Obrovca.

Prebrzo zanemareni i neiskorišteni pogoni, kao i okolni prostor, od obustave proizvodnje do danas ostaju velikim dijelom oblikovani prirodnim procesima i organizirani poput arheološkog parka skulptura - scenografije s ostacima industrijskih građevina.

Otvorenje izložbe u ponedjeljak, 28. studenog 2022. godine u 19 sati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače. Autor izložbe je Ante Orlović, Kustosica izložbe: Nevena Štokić. Realizacija: SF:ius u suradnji s Narodnim muzejom Zadar.

03. veljača 2023 05:58