StoryEditorOCM
ĐiradaHOMMAGE

Narodni muzej Zadar poziva sugrađane na komemoraciju i izložbu posvećenu zadarskoj umjetnici, tapiseristici, donatorici Ani Tomljanović

Piše NMZD
7. studenog 2022. - 12:22

Narodni muzej Zadar poziva Vas na komemoraciju posvećenu zadarskoj umjetnici, tapiseristici, donatorici Ani Tomljanović, a kao hommage njenom životu i djelu istovremeno je postavljena izložba Umjetnost tapiserije; Anita Ana Tomljanović-Šokčević.

Komemoracija će se održati u srijedu, 9. studenog u 11 sati u Gradskoj loži uz otvorenje izložbe u Etnološkom odjelu – Gradska straža s početkom u 12 sati.

Izložbu Umjetnost tapiserije posvećujemo zadarskoj umjetnici, tapiseristici, donatorici Ani Aniti Tomljanović-Šokčević.

Umjetnici Tomljanović darovali su 2016. Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar vrijednu donaciju tapiserija, koja je uz druge njihove radove na području primijenjenih umjetnosti tkanja i tapiserija, objedinjena u Zbirku tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović.

Donacija sadrži 38 umjetničkih tapiserija. Izložba je podijeljena u četiri tematske cjeline prema četiri faze umjetničkog stvaranja navedenih umjetnika u mediju umjetničke tapiserije.

U prvoj fazi, Velebitika, geometrijska forma i apstrakcija su polazište inspirirano velebitskom prirodom. U drugoj cjelini, Realizam, prikazani su grad Zadar i priroda. Treća faza, Kršćanska tematika obuhvaća kako samo ime kaže radove kršćanske tematike, dok četvrta faza, Portreti, obuhvaća portrete.

Uz izložene umjetničke tapiserije prikazuje se i autorski film Ivana Tomljanovića i Ronalda Šokčevića U traženju izgubljene baštine posvećen tkanju tapiserija.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i svojim prisustvom odate počast gđi. Ani Tomljanović koja je darujući svoje životno umjetničko djelo Narodnom muzeju Zadar ostavila neizbrisiv trag očuvanju tradicije i baštine Zadarske županije, Grada Zadra, a time Republike Hrvatske i šire.

 

20. travanj 2024 09:55