StoryEditorOCM
ĐiradaU UTORAK

Nastavlja se prva zadarska plesna sezona spektakularnom predstavom Gore u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla

Piše Zadarski.hr
1. travnja 2021. - 10:23

U utorak, 6. travnja u velikoj dvorani Kazališta lutaka nastavlja se prva zadarska plesna sezona sa spektakularnom predstavom Gore u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla. Predstava je na 14. dodjeli Nagrada strukovnih udruga suvremenog plesa 2021.godine nagrađena u kategoriji Najbolje predstave u cjelini u protekloj sezoni! Organizator Plesne sezone je Zadarski plesni ansambl, a financijski je podržavaju Grada Zadar, Ministarstvo kulture i Zaklada Kultura nova. Program se ostvaruje u suradnji s Narodnim muzejom, Koncertnim uredom, Hrvatskim narodnim kazalištem i Kazalištem lutaka Zadar.

Gore je predstava o zajedničkom putovanju šest plesnih umjetnica, o stanju povišenih emocija, o uzbuđenosti i ushitu bivanja u kolektivu. U zajedničkim ritualima plesačice otkrivaju odgovornosti pojedinca prema zajednici, i obrnuto, zajednice prema pojedincu. Dinamična izvedba prikazuje životnu korelaciju šest žena, njihovo zajedničko putovanje i postaje kroz koje unutar plesnih karijera prolaze. Amazonski freestyle pokreti opisuju solidarnost, hrabrost, protivljenje, zajedništvo te individualnu i grupnu odgovornost.

Koreografija je nastala prema ideji mađarskog koreografa Ferenc Fehera, a u kreaciji angažirani su svi izvođači.

U predstavi sudjeluje i jedna Zadranka. Gendis Putri Kartini je plesno školovanje započela u Zadru, a prije dvije godine završila je studij suvremenog plesa pri ADU u Zagrebu. Do sada su je Zadrani mogli vidjeti u nekoliko navrata kao studenticu na festivalu Monoplay i na Večeri plesne minijature.

Plesna sezona 2020./2021. u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla, započela 7. listopada, a do kraja ove sezone dovodi još šest plesnih predstava i drugih plesnih događanja, od kojih je jedna predstava dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta 2020. godine u kategoriji najboljeg koreografskog ostvarenja GOZD u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla.

Zbog strogih epidemioloških mjera i malog broja sjedećih mjesta, potrebno je rezervirati ulaznice na mail zadarskiplesniansambl@gmail.com

19. travanj 2024 20:17