StoryEditorOCM
Đirada19. MEĐUNARODNI SUSRET PENJAČA

Natjecanje u slobodnom penjanju i ove godine u NP Paklenica

Piše I.I.
23. travnja 2018. - 20:50
paklenica_planinarenje4-150915

I ove godine krajem travnja NP Paklenica postat će mjesto okupljanja nekoliko tisuća planinara i alpinista iz cijelog svijeta na 19. Međunarodnom susretu penjača Paklenica.

- Prošle godine smo u ovom razdoblju, točnije za praznik rada imali rekordnu posjećenost, više od sedam tisuća ljudi, a ove godine se nadamo da ćemo tu brojku i premašiti - kaže Dragica Jović, voditeljica Službe za promidžbene aktivnosti i ugostiteljsko-turističku djelatnost Nacionalnog parka Paklenica.

Natjecanje će se održati u četiri kategorije, a u njima mogu sudjelovati profesionalci, amateri i početnici.
Iskusne penjače u subotu očekuje „Millet Rise Up Speed Climbing“, odnosno brzinska utrka u penjanju po velikim stijenama koje se organizira u muškoj i ženskoj kategoriji.

- Nedjelja je rezervirana za penjački maraton, penje se od sedam ujutro do 19 sati navečer, a cilj je svladati što veći broj smjerova, kojih u NP-u Paklenica ima više od 400, te osvojiti što više bodova na pakleničkim stijenama - govori Jović, dodajući kako je ovogodišnji novitet „Youth speed“ brzinsko natjecanje za mlade penjače u dobi od 15 do 18 godina.
- Prvi svibnja je tradicionalno rezerviran za one najmlađe. Gornja granica za prijavu djece je 14 godina, a nju smo podijelili u dvije kategorije i to na onu do 12 godina i od 12 do 14 godina - kaže Jović, napominjući kako će se uz natjecanja u slobodnom penjanju održati i brojna događanja na tu tematiku.

- U novouređenom posjetiteljskom centru Podzemni grad Paklenice u subotu navečer održava se Paklenica Film Festival, revija amaterskih filmova penjačke tematike. Svake godine NP Paklenica podrži neku ekspediciju izvan Hrvatske, pa će na Film Festivalu Siniša Škalec i Ivan Vitez prikazati svoj film koji je nastao prilikom posjeta Nacionalnom parku Yosemite - navodi Jović koja je u Nacionalni park pozvala i sve one koji se žele okušati u slobodnom penjanju.

- Projektom „Probajte penjati s nama“ u penjanju će se moći okušati i oni koji se nikad ranije nisu imali priliku probati penjati. Svima koji dolaze željela bih napomenuti da spreme adekvatnu odjeću i obuće te dosta vode, s obzirom na to da se najavljuje toplo vrijeme. Također, savjetujem svima da staze za penjanje odabiru prema fizičkoj spremnosti i nadam se da nećemo imati potrebe za intervencijama HGSS - poručila je Jović.

19. travanj 2024 02:49