StoryEditorOCM
ĐiradaHNK U UTORAK

Ne propustite Moliereovog ‘Umišljenog bolesnika‘ u režiji Vinka Radovčića

Piše Zadarski.,hr
13. siječnja 2023. - 12:44

U utorak, 17. siječnja u 20 sati pogledajte novu predstavu HNK Zadar, Umišljeni bolesnik Jeana Baptistea Poquelina Molièrea u režiji Vinka Radovčića.

Igraju:  Alen LIVERIĆ, Žana BUMBER, Danijela EVĐENIĆ, Dorotea ILEČIĆ SEVER, Davor JUREŠKO, Lino BROZIĆ, Dominik KARAKAŠIĆ, Mirjana ĐAN i Elodie PALEKA.

image

Predstava Umišljeni bolesnik u HNK Zadar

Plakat/Slobodna Dalmacija

Predstava Umišljeni bolesnik premijerno je izvedena je 29. studenoga 2022. povodom 400. obljetnice rođenja Jeana Baptistea Poquelina Molièrea (1622. - 1673.). Ovo je ujedno i posljednja komedija ovog velikog francuskog komediografa.

Komedija kroz prikaz lika umišljenog bolesnika i tretmana onih oko njega prikazuje društvo koje je smiješno samo na površini, dok je ispod njega skrivena tužna i bolna priča – preko umišljene bolesti freska se širi na zbiljsku bolest društva kojoj je simptom bolest mišljenja.

Tema koja je danas jednako aktualna kao i u vrijeme praizvedbe komada progovara o starom društvu koje odbija bilo kakve promjene te se dogmatično drži tradicije ne pitajući se za dobro i loše (najčešće čineći potonje) naspram mlađeg sloja koji je razigran i zaljubljen te ne poznaje konvencije i ne priznaje tradicije boreći se za svoje mjesto pod suncem.

Cijena ulaznice za predstavu iznosi 9 eura.

10. svibanj 2024 00:17