StoryEditorOCM
Đirada5. ZOF

Ne propustite rijetku priliku da čujete vrijedne povijesne orgulje crkve Sv. Mihovila na koncertu baroknog kvarteta

Piše Zadarski.hr
15. rujna 2023. - 11:30

U petak 15. rujna s početkom u 20 sati, u samom srcu grada, održat će se još jedan koncert 5. Zadar Organ Festivala.

Kod uvijek podržavajućih franjevaca, u crkvi Sv. Mihovila, nastupit će barokni kvartet kojeg čine priznati hrvatski glazbenici – violinist Silvio Richter, oboistica Dora Draclin, čelist Anthony Havelka i orguljašica Katarina Lamotte. Za zadarsku publiku, priredili su program s djelima baroknih majstora, pa će osim Bachovog Koncerta za obou i violinu u d-molu (BWV 1060) i Händelove Trio sonate u h-molu (HWV 386b), svirati i Sonatu Quartu u D-duru J. H. Schmelzera te Trio sonatu u B-duru (TWV 42: B1) G. P. Telemanna.

Ovo je rijetka prilika da zadarska publika čuje vrijedne povijesne orgulje crkve sv. Mihovila, djelo venecijanske škole Petra Nakića, nezaobilaznog imena svjetskog orguljarstva čiji je rad Hrvatsku smjestio među vodeće europske zemlje u kojima su se gradile orgulje po tada najsuvremenijim graditeljskim načelima.

image

Orgulje crkve Sv. Marije

Toni Kulaš/Slobodna Dalmacija

Uključivanje ovog instrumenta u program međunarodnog Zadar Organ Festivala hvalevrijedna je inicijativa organizatorice i umjetničke voditeljice festivala Tee Kulaš, koja ne brine samo o prezentaciji te baštine, već i o njenom održavanju.

Osim što će publika imati prilike čuti orgulje u ovom komornom, koncertnom izdanju, imat će ih priliku i vidjeti jer će se koncert prenositi preko video zaslona, što će publici omogućiti vizualni doživljaj s kora.

Ulaz na koncert je besplatan, uz mogućnost novčane donacije. Program 5. Zadar Organ Festivala je ostvaren uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije, Ministarstva kulture i medija RH, Turističke zajednice grada Zadra, te uz pomoć sponzora i donatora.

Više o umjetnicima i programu možete pronaći na službenoj stranici festivala www.zadarorganfestival.com.

26. rujan 2023 01:09