StoryEditorOCM
ĐiradaKINO ZONA

Ne propustite u subotu triler "Sveti pauk", istinitu priču iz Irana o serijskom ubojici prostitutki koji je zbog toga postao lokalni ‘junak‘

Piše Ivica Perinović/Kino zona
31. ožujka 2023. - 09:43

Za sam početak programski bogatog mjeseca travnja, u kinoteku nam ove subote stiže ‘‘Sveti pauk‘‘, posljednji film renomiranog iranskog redatelja Alija Abbasija zasnovan na šokantnim istinitim događajima!

Novinarka Rahimi (Zar Amir Ebrahimi) putuje u sveti, drugi najveći iranski grad Mašhad kako bi istražila slučaj serijskog ubojice (Mehdi Bajestani) koji vjeruje da čini Božje djelo čisteći ulice od grijeha lokalnog stanovništva ubijanjem seksualnih radnica. Kako se broj žrtava povećava, Rahimi dolazi nadomak razotkrivanju identiteta počinitelja strašnih zločina. Priliku za pravdu, nažalost, bit će teško ostvariti jer krvnika lokalno stanovništvo počinje doživljavati kao junaka.

Temeljen na istinitoj priči o serijskom ubojici Saeedu Hanaeiju koji je, od 2000. do 2001. godine, ubio šesnaest prostitutki, hvaljeni iranski filmski scenarist i redatelj, 42-godišnji Ali Abbasi potpisuje nesvakidašnji žanrovski uradak “Sveti pauk” koji, u isto vrijeme, funkcionira poput odvažne optužnice na račun društva u kojem zločin nije išta drugo do rutinska životna činjenica.

image

Detalj iz filma Sveti pauk

Kino Zona/Slobodna Dalmacija

Ovaj briljantan triler u tekućoj je godini, kao danski kandidat, bio nominiran u kategoriji najboljeg međunarodnog filma. Na prošlogodišnjem izdanju filmskog festivala u Cannesu, Zar Amir Ebrahimi, iranska glumica sa stalnom adresom prebivališta u Parizu, osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu.

‘‘Sveti pauk‘‘ je na rasporedu u subotu 01. travnja s početkom od 20 h u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, a ulaznice po cijeni od 3,98 eura (30 kuna) mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije početka prikazivanja.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

19. travanj 2024 21:14