StoryEditorOCM
ĐiradaFILMSKI SRPANJ

Nikad bogatiji program Kino Zone: festivalski hitovi, animirani filmovi, domaći i strani naslovi...

Piše Ivica Perinović/Kino Zona
2. srpnja 2021. - 15:22

Nikad bogatiji filmski program u ljetnoj Kino Zoni započeo je ovog četvrtka s projekcijom kratkometražnog filma „Južno voće” Josipa Lukića i Matanićeve drame „Zora”, a publika željna čistokrvnog art filma je od zadarske glumice Tihane Lazović uz moderiran razgovor mogla saznati nešto više o samoj autorskoj viziji i idejama koje film dotiče, važnosti kratkometražnih filmova, odnosno, njezinim planovima za budućnost.

Projekcije se nastavljaju već u nedjelju 4. srpnja kad će se publika moći rasplesati uz taktove glazbe legendarnog Davida Byrnea i njegove glumačke trupe u koncertnom filmu „Američka utopija” koju je dokumentirao slavni redatelj Spike Lee, odnosno, odlični kratkometražni animirani film „99 balona”, završni rad nadarenog maturanta Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, Doriana Dujlovića.

U četvrtak 8. srpnja očekuje nas prvo filmsko gostovanje s nedavno završenog 'Festivala Mediteranskog Filma Split' i to u vidu hvaljene fantastične drame iz Obale Bjelokosti imena „Noć kraljeva”.

Mladić stiže u "La Macu", zatvor smješten usred šume Obale Bjelokosti kojim upravljaju zatvorenici. Odmah po dolasku, zatvorski glavešina ga odabire da tijekom nadolazeće noći crvenog mjeseca - u skladu sa starom zatvorskom tradicijom - ostalim zatvorenicima ispriča priču. Saznavši kakva ga sudbina čeka nakon završetka priče, počinje pripovijedati o mističnom životu legendarnog odmetnika Zama Kinga i trudi se da priča potraje do zore.

Ova dinamična i vizualno impresivna drama inspirirana je redateljevim sjećanjem na notorni zatvor La Maca u kojem je kao dijete posjećivao svoju majku, političku zatvorenicu. Režiju i scenarij filma potpisuje Philippe Lacôte dok se u glavnim ulogama među ostalima pojavljuju Bakary Koné, Steve Tientcheu, Jean Cyrille Digbeu i Rasmané Ouédraogo. Film je na svojem festivalskom putu osvojio brojna priznanja od kojih valja izdvojiti posebnu nagradu na festivalu u Torontu te nagrade za najbolju kameru i zvuk na festivalu u Chicagu.

Uoči njegove projekcije, bit će prikazana nagrađivana kratkometražna drama o odrastanju „U plavetnilo” Antonete Alamat Kusijanović koja je ove godine dobila i svoju dugometražnu verziju u vidu drame „Murina”.

Ponedjeljak 12. srpnja rezerviran je pak za svijet animacije i pobjednika festivala 'Animafest' 2019., koji nam je ustupio mađarski akcijski krimić „Ruben Brandt, kolekcionar”, odnosno, provokativni i duhoviti domaći kratkometražni film „Biciklisti” Veljka Popovića koji nam stiže zahvaljujući 'Betina Film Festivalu'.

Radnja „Rubena Brandta, kolekcionara” prati istoimenog slavnog psihoterapeuta, prisiljenog ukrasti 13 slika iz slavnih svjetskih muzeja i privatnih zbirki sve kako bi spriječio stravične noćne more od kojih pati uslijed subliminalnih poruka koje je primao u djetinjstvu.

Za režiju i scenarij filma zaslužan je slovenski animator Milorad Krstić, a izuzev već spomenute nagrade na 'Animafestu', „Ruben Brandt” je osvojio i priznanje za najbolji scenarij na festivalu u Sevilli, odnosno, onu za najbolji film u Trstu. Svakako moramo naglasiti kako su oba animirana filma namijenjena odrasloj publici.

Nakon šarenog i maštovitog svijeta animacije u četvrtak 15. srpnja odlazimo u svjetove noćnih mora, distopije i užasa zahvaljujući ZF hororu „Demoni” te domaćoj kratkometražnoj ZF senzaciji „Slice of Life”.

Radnja „Demona” prati Tasyu Vos, korporativnu agenticu koja koristi najmoderniju tehnologiju pomoću koje preuzima tijela drugih ljudi te ih tako tjera da izvršavaju atentate za benefit kompanije za koju radi.

Režiju i scenarij filma potpisuje sin slavnog Davida Cronenberga, Brandon, a da 'jabuka nije pala daleko od porodičnog stabla' bit će vam jako brzo jasno. U glavnim ulogama nastupaju Andrea Riseborough, Christopher Abbott i Jennifer Jason Leigh.

Što se pak tiče kratkometražnog filma „Slice of Life”, njegova se radnja je smještena u “Blade Runner” svijet, nadahnut dizajnima Syda Meada, a prati sitnog dilera koji u jednoj noći mora skupiti novac da svemirskim brodom otputuje sa Zemlje koja je u raspadu i na rubu apokalipse u neki bolji život. No, na tragu mu je korumpirani policajac i sve vodi prema konačnom okršaju.

U nedjelju 18. srpnja očekuje nas drugo gostovanje s ovogodišnjeg FMFS-a, a riječ je o turskoj drami „Još jedan dah”.

Fehmi je 19-godišnji talentirani reper iz siromašne Istanbulske četvrti koji bi želio postati glazbena zvijezda. Radi kao ispomoć u trgovini i povremeno konzumira jeftinu sintetičku drogu „bonzai“. Nakon što upozna 25-godišnju DJ-icu Devin, zaljubljuje se i započinje s njom strastvenu vezu i glazbenu suradnju.

Zahvaljujući „Još jednom dahu”, Nisan Dag je osvojio nagradu za najboljeg redatelja na festivalu u Tallinu, a glavne uloge u filmu tumače Oktay Çubuk, Hayal Köseoglu i Ushan Çakir.

Uoči njegove projekcije, moći ćete pogledati i domaću kratkometražnu dramu „Druker” redatelja Rine Barbira koja je osvojila brojna priznanja uključujući 'Zlatna kolica' na ZFF-u, odnosno, nagradu publike na FMFS-u.

Četiri dana kasnije, odnosno, u četvrtak 22. srpnja odlazimo u svijet neobičnih kriminalaca uz rumunjsku kriminalističku komičnu dramu „Zviždači”.

Nije sve kakvim se čini za Cristija, policijskog inspektora u Bukureštu koji, čini se, radi simultano za obje strane zakona. Ljepotica Gilda nagovara ga na pljačku s visokim ulozima, a oboje moraju biti spremni na izazove koje donose iznenadne situacije, izdaja i obmana. Međutim, tajni jezik zviždača sa španjolskog otoka La Gomera mogao bi biti točno ono što im treba da uspješno izvedu pljačku.

Za režiju i scenarij ovog neobičnog ali popularnog rumunjskog filma zaslužan je Corneliu Porumboiu, a glumačku ekipu među ostalima čine Vlad Ivanov, Catrinel Marlon i Rodica Lazar. Valja spomenuti kako je film bio nominiran na festivalu u Cannesu te da je Corneliu Porumboiu zavrijedio priznanje za najboljeg scenarista u Sevilli.

Prije njegove projekcije nemojte propustiti hvaljenu i nagrađivanu domaću kratkometražnu dramu „Kućica” u režiji Jakova Nole.

Suradnja s FMFS-om se nastavlja i u nedjelju 25. srpnja kad nam stiže španjolska triler drama „Kandidat”, odnosno, „Vlast”.

Manuel Gómez Vidal karizmatični je i popularni političar u svojoj regiji: uživa visoki društveni položaj, ima sretnu obitelj i mnoštvo prijatelja. Istovremeno, on je korumpirani političar koji se godinama bogati koristeći javna sredstva.

Režiju i scenarij ovog angažiranog trilera potpisuje Rodrigo Sorogoyen dok se u glavnim ulogama pojavljuju Antonio de la Torre, Mónica López i Josep Maria Pou. Njegovoj projekciji prethodit će domaća kratkometražna drama „Bila soba” u režiji Mladena Stanića.

Sam kraj mjeseca srpnja rezerviran je za gostovanje filma s 'Motovunskog festivala', a riječ je srpskoj komediji „Živ čovjek”.

Beogradski roker i nekadašnji član kultnog benda Sinovi Igor Đelić-Đela živi s dvoje djece i suprugom Sunčicom s kojom ga veže mnogo problema, ali i zajedničkih godina. U kaosu svakodnevice, usred jednog ženinog uznemirujućeg priznanja i novosti koje mu priredi kći tinejdžerka, on odluči početi ispočetka. Pokušat će pritom ispraviti pogreške iz prošlosti.

U ovoj melankoličnoj rock'n'roll komediji Olega Novkovića glavne uloge tumače Nikola Đuričko, Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica i Filip Hajduković, a uz njegovu projekciju, Motovun nam donosi i kratkometražnu njemačku komediju „Njemačka kvaliteta”.

18. travanj 2024 23:41