StoryEditorOCM
ĐiradaU GRADSKOJ KNJIŽNICI

Novo predavanje u ciklusu Javne sociologije: od etnografije do pojmovnika koji okuplja širi istraživački tim iz Hrvatske, Srbije i Slovenije

Piše Zadarski.hr
27. veljače 2024. - 21:30

Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru uz podršku Hrvatskog sociološkog društva nastavlja ciklus javnih predavanja i diskusija „Javna sociologija“, a ovaj put sa svojim predavanjem gostuju Drago Župarić-Iljić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te Bojan Mucko i Romana Pozniak s Instituta za etnologiju i folkoristiku. Predavanje pod naslovom „Od etnografije do pojmovnika i dalje: Režim iregulariziranih migracija u europskom kontekstu“ održat će se u četvrtak, 29.2. u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice.

Predavanje donosi presjek istraživačkih perspektiva i pristupa europskom režimu migracija istraživača/ica na projektu Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji EU: od etnografije do pojmovnika koji okuplja širi istraživački tim iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Europskom režimu migracija i svakodnevnom normaliziranom nasilju pristupa se kritički i angažirano, uz interes za razne perspektive, između ostalog i samih ljudi u pokretu koji se često politički i medijski stigmatiziraju kao “ilegalni”. Temama se pristupa kroz etnografska, terenski utemeljena istraživanja, a dio istraživačkih rezultata artikuliran je u obliku pojmovnika bitnog za dublje razumijevanje teme.

Predavanje sadržajno zahvaća teorijski i povijesni osvrt na transformacije režima i migracijskih dinamika od 2015. godine do danas, pružajući refleksije o terenskom pristupu, angažiranom istraživačkom pozicioniranju i fenomenima NVO-izacije i humanitarizacije migracijskih pitanja. Kroz fragmente etnografije svakodnevice, prezentacija će se usredotočiti na neke od odabranih pojmova koje su/potpisuju izlagači/ice kao što su Pušbek, Gejm, Vučjak, Distro, Party u skvotu, Paromlin, Solidarnost, Mobitel, Whatsapp iz Lipe, Migracijska industrija, i drugi.

Oslanjajući se na taj pojmovni okvir, izlagači/ice će nastojati kontekstualizirati europske migracijske politike i otvoriti niz pitanja vezanih uz vlastitu istraživačku praksu kao što su: angažirani etnografski pristup iregulariziranoj svakodnevici u kontekstu kriminalizacije solidarnosti i humanitarnosti, imperativ oblikovanja kritičkog pojmovnika kroz istraživački pristup "odozdo" i problem komplementarnog odnosa između humanitarizacije i ilegalizacije izbjegličkih/migrantskih kretanja.

Navedeni pojmovi, uz mnoge druge, dostupni su na internetskoj platformi e-ERIM, kao i u tiskanoj verziji pojmovnika Balkanska ruta: pojmovnik europskog režima iregulariziranih migracija na periferiji EU.

02. svibanj 2024 18:58