StoryEditor
ĐiradaU SUBOTU

Obilježavanje 28. godišnjice Dana sjećanja na razaranje Franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Karinu

Piše Zadarska županija/Zadarski.hr
11. veljače 2021. - 15:37
Snimka srušenog samostana u KarinuZadarska županija

U Karinu se u subotu, 13. veljače obilježava 28. godišnjica Dana sjećanja na razaranje Franjevačkog samostana Svete Marije Bezgrešne i samostanske crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Domovinskom ratu.

S ciljem čuvanja sjećanja na žrtvu hrvatskog naroda i franjevaca u tom kraju, ta se godišnjica obilježava na dan kada su prije 28 godina pobunjeni Srbi učinili veliki kulturocid rušenjem crkve i karinskog samostana, hrvatskog spomenika kulture nulte kategorije, kao osvetničku odmazdu za poraz koji su doživjeli u VRO 'Maslenica'.

Karinski samostan jedan je od 122 sakralna objekta u sastavu Franjevačke provincije presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu koji je stradao u agresiji na Hrvatsku. To je bilo najveće razaranje u njegovoj šest stoljeća dugoj povijesti. Najstariji je samostan od njih petnaest u sastavu te provincije. U taj samostan franjevci su došli 1429. g. i uvijek je imao veliku duhovnu i nacionalnu ulogu.

Program

10,15 sati Hodnja hrvatskih braniteljskih udruga od magistralne ceste u Donjem Karinu do Franjevačkog samostana

10,45 sati Polaganje vijenaca i molitva na groblju ispred Franjevačkog samostana u Karinu

11 sati Sv. misu za Domovinu predslavi mr.sc. fra Žarko Maretić, ex-provincijal i župnik Dubrave u koncelebraciji sa svećenicima. Liturgijske dijelove pjeva klapa HRM-a "Sv. Juraj“

12 sati Kulturni program izvodi klapa “Sv. Juraj“

Izdvojeno

25. veljača 2021 15:30