StoryEditorOCM
ĐiradaMOLITVENA HODNJA "KORACIMA NADE U ISTINU"

Od Bulića preko Vukšića do Lišana

Piše Marko Ledenko-Mane
13. srpnja 2017. - 22:30
dsasd

U spomen na 30 žrtava Domovinskog rata župe Sv. Mihovil i 26. obljetnicu progonstva hrvatskih žitelja u ponedjeljak 17. srpnja održava se molitvena hodnja “Koracima nade u istinu” – Bulić, Vukšić, Lišane Ostrovičke.

Polazak je u 18 sati kod spomen obilježja Željka Čubrića u Buliću, a u Lišane Ostrovičke očekuje se oko 21 sat, kada će se održati i sveta misa za poginule u Domovinskome ratu.

Njegujući kulturu sjećanja devetu godinu za redom obilježava se datum stradanja prvih hrvatskih žrtava poginulih od srpskih topničkih granata (fra Mile Mamić i Josip Žulj – prvi hrvatski redarstvenik, poginuli su 17.7.1991.g. u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića).

Prisjećamo se i 26. obljetnice progonstva žitelja Župe sv. Mihovil s posebnim pijetetom prema onima koji se nikada nisu vratili svojim kućama.

U župi je poginulo 14 hrvatskih branitelja i ubijeno 16 civila, svi žitelji su bili prognani, sve kuće zapaljene, crkve minirane i srušene do temelja.

Molitvenom hodnjom želimo hrvatskim žrtvama poručiti da ih se sa poštovanjem sjećamo i da su njihovi životi temelj hrvatskog društva na kojima gradimo budućnost i zalažemo se za mir.

Program započinje u 18 sati ispred spomen obilježja prvog poginulog branitelja 113. šibenske brigade Željka Čubrića u Buliću nošenjem križa i molitvom Marijinog križnog puta.

Hodnja obuhvaća dionicu od 12 kilometara, od Bulića do Vukšića, uz crkvu Sv. Kate do župnog groblja Sv. Mihovila gdje će se moliti odrješenje za poginule hrvatske branitelje i civile.

S početkom u 21 sat u crkvi Sv. Nikole Tavelića u Lišanima Ostrovičkim služit će se sveta misa u čast i spomen poginulima u Domovinskom ratu.

Organizatori: Udruga Žene u Domovinskom ratu Zadar, Općina Lišane Ostrovičke, Župa sv. Mihovila, MO Bulić, MO Vukšić, KUD Vukšić, KUD Sv. Nikola Tavelić, DVD Lišane Ostrovičke i udruga Naše ruke.

27. svibanj 2024 10:26