StoryEditorOCM
ĐiradaVODIČ KROZ DOGAĐANJA OVOGA TJEDNA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI

Od koncerata klasične glazbe, preko Noći punog miseca, do srednjovjekovnog sajma

Piše I.Ivanac
8. srpnja 2019. - 10:35
noc_punog_miseca13-280718

Živa u termometru odavno je prešla trideset stupnjeva, a s rastom temperature, povećava se i broj manifestacija u Zadru i županiji. Zato smo za vas, odabrali najbolje događaje i napravili vodič manifestacija kako bi se u ljetnom šušuru što lakše snašli.


Ponedjeljak
U sklopu 25. zadarskog kazališnog ljeta u ponedjeljak se održava predstava "Seksi rublje" u Lapidariju Narodnog muzeja s početkom u 21.30 sati. U atriju palače Cedulin organiziran je koncert ženskih klapa Valovi i Kapric, a započinje u 21 sat, dok se u Sv. Filipu i Jakovu u 21 sat na rivi održava koncert grupe Free way.


Utorak
U utorak započinju 59. glazbene večeri u Sv. Donatu, a svečanost otvorenja upriličit će Simfonijski orkestar HRT-a s početkom u 21.30 sati. U 21 sat u perivoju Crkve Gospe od Zdravlja održat će se jazz koncert na otvorenom grupe Black coffee. U Pagu se s početkom u 21 sat na Trgu Petra Krešimira IV održava Etno večer s KUD-om Družina.


Srijeda
Koncert u čast druge godišnjice upisa zadarskih bedema na Popis svjetske baštine UNESCO-a održat će se u srijedu na terasi Muzeja antičkog stakla. Koncert započinje u 21.30 sati, a nastupa ansambl za renesansnu glazbu iz Njemačke "Philomusici". U Benkovcu na Kaštel Benkoviću u 21 sat počinje koncert klasične gitare kojeg će izvesti Neven Hrustić i Nino Plantak. U Sv. Filip i Jakovu se u parku održava koncert klape Monada s početkom u 21 sat.


Četvrtak
Četvrtak je rezerviran za početak odvijanja manifestacije Noći punog miseca koje će trajati sve do subote. Tradicionalni je to, osamnaesti po redu festival kulture, hrane i običaja zadarskog kraja. U sklopu glazbenih večeri u Sv. Donatu u 21 sat nastupaju zagrebački solisti. U Kazalištu lutaka se održava premijera predstave Zadarskog plesnog ansambla “Alisa i Bijeli zec" s početkom u 21.30 sati. U Turnju s početkom u 21 sat na rivi nastupa klapa Konoba. Atrij Kneževog dvora u Pagu rezerviran je za koncert Grupe Infišado koji započinje u 21 sat.


Petak
U lapidariju Narodnog muzeja u petak s početkom 21.30 sati održava se predstava "Nora – trenutak pobune" umjetničke udruge Tragači i Kazališta KNAP. U 21 sat u atriju palače Cedulin koncert će održati jedina hrvatska sveučilišna a cappella grupa A.K.A. Cresendo, a uz nju će nastupiti i grupa Ardu, šesteročlana vokalna skupina iz Irske koja se bavi suvremenim a cappella pjevanjem. Od petka do nedjelje se nastavlja Zadarska ljetna liga 2019. na jednom od najpoznatijih i najkultnijih igrališta u Zadru – igralištu Mornarica.

U Kožinu kraj mjesne crkve s početkom u 21 sat održat će se tradicionalna Večer klapske pisme. Uz domaćina, klapu Kožino, nastupit će ženska klapa Orca iz Splita (Omiško zlato 2017. god.), ženska klapa Uzorita iz Sukošana, muška klapa Condura iz Nina, te muška klapa Maslina iz Šibenika.

U Atriju Kneževog dvora u Pagu održat će se kazališna predstava "Tajkuni" s početkom u 21 sat, a sat vremena ranije na Branimirovoj obali započinje Brudetijada.


Subota
Na Viru se u sklopu programa "Virskog ljeta 2019." održava 90's party odnosno koncert na kojem nastupaju Minea, Ivana Banfić i Ella. U subotu u 21 sat započinje 11. Etno festival Benkovac na kaštel Benkoviću.
U Pagu se na Trgu Petra Krešimira IV održava koncert klape Kampanel s početkom u 21 sat, dok se u Starom gradu održava Paški srednjovjekovni sajam na kojem će svi zainteresirani moći vidjeti srednjovjekovne odore i običaje, plesove tog vremena, a održat će se turnir u streličarstvu i u starim paškim igrama.


Nedjelja
Na zadarskoj rivi s početkom 20.30 sati održava se projekt "Zadarski valcer" čija je zamisao oživljavanje plesnih večeri ispred Hotela Zagreb kao što je nekad bilo, na kojima su se skupljali Zadrani i brojni gosti. Plesat će se na glazbu Zadarskih izvođača: pok. Tomislav Ivčić, Buco, Špralja i Đani Maršan. Manifestacija počinje u večernjim satima, glazbom zadarskih izvođača nakon čega slijedi plesna promenada na donjoj Rivi od Đige do Pozdrava Suncu. Uz obalu će ples pratiti glazba s broda. Članice KUD-a bit će u bijelim haljinama a muškarci u klasičnim crnim hlačama i bijelom košuljama.

U Sv. Filipu i Jakovu se u nedjelju s početkom u 18 sati održava sajam domaćih proizvoda "Domaće je najbolje", a u 21 sat započinje večer folklora i tradicije KUD Sv. Roko.

20. travanj 2024 11:09