StoryEditorOCM
ĐiradaU KALIMA

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu poziva na 8. Maslinarski četvrtak: cilj je osvijestiti način obrade tla koji je gotovo izumro

Piše M.K.
28. studenog 2023. - 20:49

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom i Turističkom zajednicom općine Kali poziva na radionicu u obiteljski maslinik Pellegrina Kurtina koja će se održati u nedjelju, 3. 12. 2023. godine u Kalima (otok Ugljan) s početkom u 14:30 h. Lokacija maslinika je označena na slici s zelenim mjestima za parkiranje automobila, naziv predjela „kanali“ (44.055522, 15.192717).

Nakon berbe maslina, na otocima bi tradicionalno započelo okopavanje maslina, na dijalektu zvano „kopanje maslina na kupi“. Takav način obrade tla u masliniku zapravo je bio jedini način kojim su maslinari mogli održavati tlo i kontrolirati korov. Uz ispašu magaraca, koza ili ovaca koje su otočani imali, cijeli je otok imao potpunu drugačiju vizuru. Dolaskom plina u bocama na otok smanjila se potreba za sječom šume za ogrjev i kuhanje, a također se smanjio i broj stoke te je otok polagano poprimio današnju vegetaciju.

Slijedom te duge tradicije uzgoja masline u našem kraju cilj je ovog 8. Maslinarskog četvrtka osvijestiti način obrade tla koji je gotovo izumro i prenijeti ta saznanja na mlađe naraštaje kako bi upoznali svoje korijene. U svjetlu novih spoznaja o pokrovnim usjevima na radionici će se istaknuti prednosti i mane obrade tla i zatravljivanja maslinika.

U programu će sudjelovati Ines Kolega koja će čitati prigodnu poeziju kaljskog pjesnika Zorana Perina Đoa. Doc. dr. sc. Šime Marcelić vodit će tematsku problematiku i uključivati sudionike u raspravu o temi, a knjižničarka Jelena Rušev moderirat će događanje. Suorganizator 8. Maslinarskog četvrtka je Turistička zajednica Općine Kali.

02. svibanj 2024 09:19