StoryEditorOCM
ĐiradaU SUBOTU

Održava se posljednji koncert ovogodišnjeg izdanja Zadar Organ Festivala, nastupa zagrebački Oratorijski zbor Cantores Sancti Marci

Piše Iva Ivanac
21. rujna 2023. - 16:57

U subotu, 23. rujna u 20 h, u crkvi sv. Krševana, održat će se posljednji koncert ovogodišnjeg izdanja Zadar Organ Festivala. Na koncertu će nastupiti zagrebački Oratorijski zbor Cantores Sancti Marci koji je na prošlogodišnjem Zadar Organ Festivalu zaslužio duge i glasne ovacije. Dok je lani uz zbor nastupio prvoklasni orguljaš Naji Hakim, ove će godine uz njih zasvirati naš reprezentativni Zadarski komorni orkestar, a kao solistica nastupit će sopranistica Barbara Pijetlović. Izvedbom će dirigirati Jurica Petar Petrač, voditelj brojnih ansambala, među ostalim i glazbeni voditelj-dirigent Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

To mnoštvo glazbenika za Zadar priprema Magnificat Johna Ruttera, djelo koje je svojom atraktivnošću strelovitom brzinom osvojilo publiku diljem svijeta. Radi se o skladbi liturgijskog teksta koja odražava mnoštvo emocija, od radosne hvale i zahvale do poniznosti i dubokog priznavanja slave Božje i milosti prema čovječanstvu. Uz klasični glazbeni izraz, ova proslavljena skladba sadrži elemente glazbene tradicije Španjolske, Meksika, plesnih ritmova i utjecaja jazza. Zbog svog je izražajnog glazbenog jezika, bogatih harmonija i melodičnosti omiljena i kod publike i kod izvođača.

Bit će to spektakularan završetak 5. Zadar Organ Festivala koji će biti pravo slavlje života, tim više što će se održati uoči rođendana Johna Ruttera, britanskog skladatelja i dirigenta svjetske slave, poznatog po svom doprinosu zborskoj literaturi i po popularizaciji zborskog pjevanja u svijetu.

Ulaz na koncert je besplatan, uz mogućnost novčane donacije. Program 5. Zadar Organ Festivala je ostvaren uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije, Ministarstva kulture i medija RH, Turističke zajednice grada Zadra, te uz pomoć sponzora i donatora. Više o umjetnicima i programu možete pronaći na službenoj stranici festivala www.zadarorganfestival.com.

06. svibanj 2024 14:49