StoryEditorOCM
Đirada29. OBLJETNICA

Općina Novigrad prisjeća se teških ratnih dana iz veljače ‘93.: donosimo program obilježavanja

Piše Zadarski.hr
8. veljače 2022. - 14:41

U općini Novigrad uskoro se prigodnim programom obilježava 29. obljetnica Vojno redarstvene akcije "Maslenica" koja se 1993. godine odvijala na tom području. 

Iako je službeni naziv operacije Gusar, a u nekim dokumentima i Zima ’93 u javnosti je prihvaćena kao operacija Maslenica. Odvijala se na prostoru Velebita te u zaleđu Zadra. Napadni dio operacije trajao je šest dana, od 22. do 27. siječnja 1993. dok se faza aktivne obrane oslobođenih područja protezala do početka travnja 1993. kad je intenzitet neprijateljskih napada znatno smanjen, no obrana oslobođenih područja nastavljena je i dalje sve do kraja ožujka 1994. kad je potpisan Sporazum o prekidu vatre poznatiji kao Zagrebački sporazum

Novigrad, uz Kašić ključno područje obrane u VRO Maslenica

Nakon poraza na bojištu kod Kašića neprijateljske dodatno osnažene snage poduzimaju žestoke napade na Novigrad i njegovo zaleđe. Topnički i pješačko-tenkovski napadi počeli su 7. veljače 1993. U obrani šireg područja Novigrada sudjeluju Mješoviti odred mornaričkog pješaštva (MOMP) Ugljan − Dugi otok, dijelovi 4. i 3. gardijske brigade, 7. domobranske pukovnije te borbene grupe specijalnih postrojbi GS-a HV-a.

Prodor neprijatelja hrabro je zaustavila Bojna Zrinski i to kod novigradskog groblja gdje su vođene žestoke borbe.

Pridodaju im se i izvidnici 4. gardijske brigade, a za obranu šireg područja Novigrada svoj značajan doprinos dala je i 2. bojna 112. brigade HV-a koja sudjeluje u borbama do dolaska snaga 2. gardijske brigade. U pomoć su pristigli i pripadnici Vanga iz Pule koji hrabro sudjeluju u napadu na dijelove Pridrage i u obrani Novigrada. Neprijatelj je u borbama od 17. do 19. veljače definitivno zaustavljen i oslabio napade na Novigrad, a u borbama za obranu pet je pripadnika Gromova poginulo dok je njih više od 60 ranjeno.

Program obilježavanja počinje u 10:15 sati, 12. veljače, u Paljuvu kod spomen obilježja, odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima. 

Evo i ostatak programa: 

image
Općina Novigrad
Ong
20. travanj 2024 14:27