StoryEditorOCM
ĐiradaU PETAK NA PAGU RADIONICA "EDUKACIJA O KORISNOSTI OTPADA"

Otpad nije smeće, već sirovina koju je potrebno selektivno prikupljati, obrađivati, reciklirati te vratiti u upotrebu

Piše Zadarski.hr
21. ožujka 2018. - 18:56
Gospodin Otpadic

U organizaciji udruge Volim Vlašići, a u suradnji s tvrtkom Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije, u petak, 23. ožujka s početkom u 13 sati u OŠ J. Dalmatinca u Pagu održat će se radionica "Edukacija o korisnosti otpada".

Učenici od 1 do 4 razreda OŠ Juraj Dalmatinac, njih ukupno 116 će kroz zgode i nezgode g. Otpadića, maskote napravljene od recikliranih materijala, naučiti u koji spremnik odložiti koru od banane, novine, staklo i plastiku, a pripremljena je i prigodna pjesmica.

Na ovaj se način djeca uče raspoznavati čemu služe smeđi, žuti, plavi i zeleni spremnik te kako i sami kući mogu iskoristiti ono što bi inače odbacili da naprave neku novu stvar.

Radionicu vodi Mirta Matić, stručna suradnica za promidžbu, edukaciju i arhiv u tvrtki Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije.

- Otpad nije smeće, već sirovina koju je potrebno selektivno prikupljati, obrađivati, reciklirati te vratiti u upotrebu. Time se smanjuje količina otpada i čuvaju priroda i okoliš. Međutim, da bi se uspostavio održiv kružni sustav gospodarenja otpadom potrebna je promjena svijesti i ponašanja građana naviklih na odlaganje svog otpada u jednu kantu. A da bi se to postiglo te se građane potaknulo na odgovorno ponašanje s otpadom, potrebno je krenuti od najmanjih nogu, jer su upravo djeca ta koja, ako im se pristupi na pravi način, najbrže i najučinkovitije usvajaju poželjne navike, a stečeno znanje kasnije prenose na svoje roditelje, bake i djedove, braću i sestre i ostale prijatelje“ poručila je Ljiljana
Jurjević,
voditeljica Odjela za odnose s javnošću, edukaciju i arhiv tvrtke Eko d.o.o.

- Ova radionica je nastavak uspješne suradnje s OŠ Juraj Dalmatinac i provođenja aktivnosti udruge Volim Vlašići na temu recikliranja i zaštite okoliša. Prošlu godinu u travnju i svibnju smo u područnim školama u Vlašićima i Dinjiškoj održali 2 radionice recikliranja gdje smo učenike upoznali sa osnovama recikliranja i razvrstavanja otpada te smo svakoj školi u sklopu projekta nabavili kante za odvajanje otpada: plastiku, papir i staklo. Projekt "Zelena škola - Reciklirajmo zajedno"  financirao je Grad Pag. Također, u listopadu prošle godine smo u Vlašićima sa istim školama održali Školu u prirodi i predavanje "Ljepota malih močvarnih staništa". Učenici i učiteljica OŠ J. Dalmatinac, područne škole u Vlašićima svake godine sudjeluju u našim ekološkim akcijama od uređenja okoliša oko škole te Plavim i Zelenim čistkama na raznim lokacijama u mjestu. Edukacijom, podizanjem svijesti i stvaranjem zdravih navika kod djece možemo doprinijeti očuvanju prirode i zaštite okoliša. Ovim putem zahvaljujemo ravnateljici OŠ J. Dalmatinac, učiteljicama i učenicima područnih škola na podršci i suradnji, izjavila je Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.

19. lipanj 2024 10:47