StoryEditorOCM
Đirada6. PROSINCA

Otvorenje izložbe "Iz smrti - život" autora Vladimira Kusika u Muzeju ninskih starina.

Piše Zadarski.hr
4. prosinca 2023. - 13:09

Arheološki muzej Zadar poziva na otvorenje izložbe "Iz smrti - život" autora Vladimira Kusika u srijedu, 6. prosinca u 12 sati u Muzeju ninskih starina. 

Tijekom ranog srednjeg vijeka, Hrvati su se pokapali zajedno s različitim predmetima korištenim tijekom života – od posuda s hranom i mačeva do češljeva, kresiva, nakita i britvi. Predmeti svjedoče o pokušaju ožalošćenih da pokojnika na što dostojniji način otpreme na drugi svijet i često su imali kultnu namjenu, a danas arheolozima pružaju podatke o različitim aspektima ranosrednjovjekovnog života.

Izložba „Iz smrti – život“ predstavlja arheološke nalaze iz Nina na način da prikažu „običan“, ali ne manje važan, svakodnevni život stanovnika ninskog područja tijekom 8. i 9. stoljeća. Istraženih ranosrednjovje kovnih naselja, od kojih je jedno istraženo upravo u Ninu, vrlo je malo pa više od tri stotine istraženih grobova i više od tisuću pronađenih predmeta u njima na ninskom području ostaju vidljivi odrazi zajednice. Iz mrtvih, saznajemo o životu živih. Tematske cjeline o pogrebnim običajima i vjerovanjima, odijevanju, životu u naselju, oružju, iznimnim nalazima i rezultatima bioarheoloških analiza, predstavljaju zaokruženu sliku života ranosrednjovjekovne ninske zajednice.

 

05. svibanj 2024 10:00