StoryEditor
ĐiradaU PONEDJELJAK U KNEŽEVOJ PALAČI:

Otvorenje tematske izložbe umjetničkog nakita "Čovjek na mjesecu"

Piše Zadarski.hr
26. rujna 2019. - 12:35
Plakat

Tematska izložba umjetničkog nakita "Čovjek na mjesecu" bit će otvorena u ponedjeljak 30. rujna u Kneževoj palači. Svoje radove izlažu Lazer Rok Lumezi, Sonja Turner Fegić, Petra Podnaruk, Eta Linčir, Marko Horvat, Andreja Krušelj, Zlatko Odrčić, Andrea Rosandić, Sabina Kolonić, Mario Beusan, Karlo Gross, Smiljka Franić, Eva Lumezi, Carlos Ignaico Bellante, Ljiljana Fabijanić, Ines Delač, Suzana Jagar-Vrkić, Dunja Naerlović

-Ove 2019. godine obilježava se 50 godina od NASA-ine misije Apollo 11 i spuštanja lunarnog modula “Eagle” na Mjesec kada je N. A. Armstrong, prvi čovjek koji je stupio na mjesečevo tlo, izgovorio danas legendarnu rečenicu "Ovo je mali korak za čovjeka, jedan divovski skok za čovječanstvo." Mjesec je neiscrpna inspiracija za oblikovatelje suvremenog nakita pa ovom prigodom osamnaest umjetnika, članova Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetnički nakit Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske izložbom „Čovjek na Mjesecu“ predstavlja radove na temu čovjek, svemir, Mjesec. Osim nakita, integralni dio ove interdisciplinarne izložbe su fotografije s misije Apollo 11 američke Nacionalne aeronautičke i svemirske administracije kojima u suradnji s Astronomsko astronautičkim društvom Zadar i Hrvatskim astronomskim savezom želimo posjetitelje podsjetiti i upoznati s povijesnim događajem.

Umjetnici su u svojim radovima povezali temu ili formu s misijom Apollo 11, Mjesecom ili svemirom općenito te nam tako približili pustu ali svejedno dinamičnu mjesečevu geografiju i preveli ju u opipljivi jezik tekstura i površina. Na najljepši – likovni način prikazali su nam stvarnost, znanost: fiziku, astronomiju, povijesni i tehnički aspekt misije i pridodali joj umjetnički flux, malo „svjetlucave mjesečeve prašine“. Pristupili su temi kao izazovu, preispitali ljudsku bit, poriv da iz sigurnog doma krenu u nepoznato i svojim nakitom „ispjevali“ odu istraživačima koji su hrabro krenuli na put ka Mjesecu prije pola stoljeća u ime svih nas“, izjavila je Elizabeta Wagner.

Nakon Zagreba, izložba će se postaviti u prostorijama Kneževe palače, Poljana Šime Budinića 3 u Zadru, gdje će se moći razgledati do 15. listopada 2019. godine svakim danom od 9 do 20 sati.

Organizator izložbe je ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, a partneri su Astronomsko astronautičko društvo Zadar u suradnji sa Hrvatskim astronomskim savezom i Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije te Narodnim muzejom Zadar

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Izdvojeno

15. srpanj 2020 21:01