StoryEditorOCM
ĐiradaKINO ZONA

Ove subote starta svibanjska fešta domaćeg filma uz legendarnu komediju ‘‘Svećenikova djeca‘‘!

Piše Kino Zona/Zadarski.hr
5. svibnja 2023. - 08:03

Prvi dani svibnja su za nama, a to znači da je otpočeo "Mjesec našeg filma", poseban program u čast proslave 15 godina Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), tijekom kojeg će se u 72 kina diljem Hrvatske prikazati čak 60 odabranih filmova koji su obilježili domaću kinematografiju posljednjih 15 godina, a Kino Zona se također pridružuje ovoj fešti od filma počevši od subote 06. svibnja s jednim od najvećih kino hitova u modernoj povijesti hrvatske kinematografije, urnebesnom komedijom ‘‘Svećenikova djeca‘‘!

Mladi svećenik don Fabijan počinje bušiti zapakirane prezervative kako bi povećao natalitet u malom mjestu na jednom dalmatinskom otoku. Udružuje se s prostodušnim trafikantom i pomahnitalim apotekarom te zajedno potajno ukidaju svu kontracepciju na otoku. Nakon početnih uspjeha, mnogih poroda i vjenčanja, stvari se počinju komplicirati. Naposljetku na otok dolazi biskup i sve postane potpuno ludo.

Režiju ovog nezaboravnog filma potpisuje naš najveći kinematografski hitmejker, Vinko Brešan (‘‘Kako je počeo rat na mom otoku‘‘, ‘‘Maršal‘‘, ‘‘Svjedoci‘‘…), za scenarij je zaslužan priznati dramatičar Mate Matišić, dok zvjezdanu glumačku postavu predvode: Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Dražen Kühn, Marija Škaričić, Jadranka Đokić, Goran Bogdan, Marinko Prga te veteran Lazar Ristovski. Uz Zlatnu Arenu za najbolju sporednu ulogu (Nikša Butijer), komedija ‘‘Svećenikova djeca‘‘ je također zavrijedila i nominaciju za Europsku filmsku nagradu (najbolja europska komedija), nagradu publike na festivalu u Solunu, ali i uspješne kino rezultate u kinima diljem Europe (posebno Španjolske).

Do kraja mjeseca u Kino Zoni ćete povodom obilježavanja programa ‘‘Mjesec našeg filma‘‘ moći pogledati još i: kratkometražni eksperimentalni "Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam ikad vidio " i dokumentarni "O jednoj mladosti" (oba 13. svibnja), dramu "Obrana i zaštita" (17. svibnja), kratkometražni animirani "Gamer girl" i dokumentarno-igrani "Nun of your business" (oba 24. svibnja) te za sam kraj mjeseca (31. svibnja) horor komediju "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" uz gostovanje dragog nam Predraga Ličine.

‘‘Svećenikova djeca‘‘ su na rasporedu u subotu 06. svibnja s početkom od 20 h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po prigodnoj cijeni od 2,65 eura (20 kuna) mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije početka prikazivanja.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

24. travanj 2024 15:02