StoryEditorOCM
ĐiradaGLAZBENA POSLASTICA

Ove subote u koncertnoj dvorani Sveučilišta u Zadru: večer Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Zagreb

Piše Zadarski.hr
25. travnja 2024. - 08:29

Glazbena škola Vatroslava Lisinskog u Zagrebu osnovana je davne 1829. godine pod nazivom Škola zagrebačkog muzičkog društva – Musikverein kao prva stalna ustanova za glazbenu naobrazbu u Hrvatskoj. Njezin se naziv tijekom vremena nekoliko puta mijenjao, a od 1962. škola djeluje pod današnjim imenom. Školom su, između ostalih, upravljali Vatroslav Lisinski, Ivan pl. Zajc, Franjo Dugan, Sonja Kirigin, Vladimir Kranjčević, a u njezinim su se učionicama od tada do danas obrazovali mnogi kasniji veliki hrvatski umjetnici i skladatelji. 

Škola je od svojih početaka njegovala skupno muziciranje te su u njezinom okrilju desetljećima djelovali mješoviti i dječji zborovi, puhački, gudački i simfonijski orkestar te različiti komorni sastavi u kojima su svoje vještine muziciranja brusile mnoge generacije učenika. Tu tradiciju, snažnom inicijativom ravnatelja Antonija Mrčele, škola nastavlja i danas. U projektu Veris leta facies u Lisinskom (nazvanom po citatu iz srednjovjekovnog rukopisa Carmina Burana - u prijevodu “Vedro lice proljeća”) okupio je jake glazbene snage – preko 130 učenika i 10 nastavnika u pripremi i izvedbama velikih djela glazbene literature. Projektom se nastoji popularizirati glazbena umjetnost, produbiti suradnja Škole s kulturnim institucijama i drugim glazbenim školama u Hrvatskoj, ali i razvijati i unaprijediti suradnički odnos unutar škole te doprinijeti profesionalnom razvoju učenika.  

Koncertna večer Glazbene škole Vatroslava Lisinskog koja će se održati u subotu, 27. travnja 2024. u Zadru, organizira se u suradnji s Koncertnim uredom Zadar, Glazbenom školom Blagoje Bersa u Zadru i Sveučilištem u Zadru. Na programu se nalaze djela različitih stilskih razdoblja – od Palestrine do Orffa u izvedbama različitih školskih glazbenih sastava, a koncert završava izvedbom nekoliko stavaka iz velebne kantate Carmina Burana njemačkog skladatelja Carla Orffa. Udruženi u mješoviti zbor i simfonijski orkestar učenici Škole će, predvođeni dirigentom Josipom Prajzom, nakon mjeseci marljivih priprema izvesti nekoliko stavaka te uz gromki usklik O Fortuna proslaviti radost i sreću “Vedrog lica proljeća u Lisinskom”. 

Koncert se održava u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru s početkom u 20 sati, uz slobodan ulaz.

01. svibanj 2024 17:03