StoryEditorOCM
ĐiradaDVAPUT JE DVAPUT

Ovog petka dupli program u Kino Zoni: ‘‘El Shatt - Nacrt za utopiju‘‘ i ‘‘Crveno nebo‘‘

Piše Ivica Perinović/Kino Zona
9. studenog 2023. - 13:43

U petak 10. studenog u 18 sati dokumentarac ‘‘El Shatt‘‘ ponovno dolazi u vašu kinoteku, a poslije njega od 20 sati vas kroz već tradicionalni program ZFF putuje očekuje i Srebrnim medvjedom ovjenčana romantična komična drama ‘‘Crveno nebo‘‘ Christiana Petzolda.

U ‘‘El Shattu‘‘ stotine promrzlih i izgladnjelih ljudi plutaju na brodovima usred Mediterana bježeći od rata. Scene koje smo navikli gledati u posljednje vrijeme… ali godina je 1944. i izbjeglice bježe iz Europe u Afriku.

Nakon kapitulacije Italije, a prije dolaska njemačke vojske, Tito je uz pomoć Saveznika odlučio evakuirati 28 000 stanovnika Dalmacije u Egipat, gdje su dvije godine živjeli pod šatorima usred pustinje, u svojevrsnom komunističkom model-naselju koje je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi rat. Ovo je priča o njima.

Nakon zapaženog uspjeha s dokumentarnim filmom ‘‘O jednoj mladosti‘‘, intimnoj priči o prijateljstvu s kojom je osvojio niz prestižnih priznanja (Grand prix na ‘Danima hrvatskog filma‘, ‘Oktavijan‘ za najbolji film, nagradom za najboljeg redatelja na ‘Liburnia Film Festivalu‘…), Ivan Ramljak se vraća još dalje u prošlost kako bi nas podsjetio na nevjerojatnu priču o kojoj mnogi gotovo ništa ne znaju, a svakako bi trebali. Brojne bake i majke, djedovi i očevi svoju su priču prenijeli potomcima, no ima i onih koji su o svemu šutjeli.

Petu godinu zaredom u Kino Zonu pak stiže program "ZFF putuje" kojim donosimo aktualne naslove ZFF-a paralelno s projekcijama u Zagrebu, a ovom prilikom to je ‘‘Crveno nebo‘‘...

image

Program Kino Zone, film Crveno

Css/Slobodna Dalmacija

Radnja filma ‘‘Crveno nebo‘‘ prati mladog romanopisca Leona koji planira provesti mirno radno ljeto s prijateljem Felixom u vikendici na Baltičkom moru. No već od početka ništa ne ide prema planu. Putem im se pokvari auto, a kada se napokon domognu kuće u njoj nailaze na neočekivanu gošću, enigmatičnu Nadju. Duo se ubrzo pretvori u trio, a zatim i kvartet, što se Leonu nimalo ne sviđa. Kada u okolici počnu divljati požari, četvero mladih ostaju zarobljeni u baltičkoj idili u kojoj će rasplamsale emocije i same dosegnuti točku izgaranja.

Nakon uspješnica ‘‘Tranzit‘‘ i ‘‘Undine‘‘, zahvaljujući manifestaciji ‘ZFF putuje‘ ćemo ponovno moći s užitkom popratiti rad u uvodu spomenutog redatelja koji nastavlja oduševljavati svojim nezaboravnim humanim pričama i životopisnim likovima zbog čega je i ovom prilikom zaslužio vrijedna priznanja kritike i struke. U glavnim ulogama se pojavljuju Thomas Schubert, Langston Uibel, Enno Trebs, Matthias Brandt, Jennipher Antoni, odnosno, Petzoldova muza, neodoljiva Paula Beer.

‘‘El Shatt – Nacrt za utopiju‘‘ i Crveno nebo‘‘ su na rasporedu u petak 10. studenog s početkom od 18, odnosno, 20 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura (30,14 kuna) mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

02. svibanj 2024 09:47