StoryEditorOCM
ĐiradaUZ RAZGOVOR

Ovog petka u Kino Zoni stiže dugo očekivani debitantski dugometražni film Sonje Tarokić, „Zbornica“

Piše Zadarski.hr
16. prosinca 2021. - 08:29

Nakon Mikkelsenovog stvaranja reda oružjem u maestralnim ‘Pravednim jahačima’, red ovog tjedna u Kino Zoni radi Marina Redžepović, na manje konvencionalan, možda i bolniji, način – razgovorom!

Naime, ovog petka u Kino Zoni nam stiže dugo očekivani debitantski dugometražni film Sonje Tarokić, „Zbornica“!

Vrata koja su zatvorena za one koji ne rade u školi nakratko će nam, kroz moderirani razgovor, odškrinuti naše drage gošće Marina Redžepović i Tamara Šoletić, a vi napravite domaći rad, pripremite pitanja i podignite ruke!

Anamarija (32) konačno dobiva stalni posao i entuzijastično započinje školsku godinu radeći kao pedagogica u osnovnoj školi, prilagođavajući se ustaljenim i kompleksnim odnosima profesora i zbornici podijeljenoj na klike. Istovremeno odgovorna i za djecu i za reputaciju škole, Anamarija ubrzo shvaća da ju njena medijatorska uloga postavlja u središte napada iz svih smjerova - i od strane roditelja, i od kolega i ravnateljice.

Iako obeshrabrena nenamjernim konfliktima, čvrsto ulazi u vlastitu borbu s Jambrovićem, sredovječnim profesorom povijesti čije egocentrično i paranoidno ponašanje na nastavi zabrinjava kako roditelje, tako i nju samu. Međutim, svaki Anamarijin korak neprekidno je pod povećalom, a njen delikatan odnos s ravnateljicom Vedranom se sve više urušava. Kroz stresne konfrontacije i neprekidni brbljavi žamor, Anamarija će početi sumnjati u vlastitu snagu i sposobnost nošenja s konstantnim pritiskom da "učini pravu stvar". Za nju će time najteža bitka postat i ona unutarnja - prihvatiti da nije snažna koliko je mislila da jest.

„Zbornica“ je svoj svjetski debi ostvarila na prestižnom festivalu u Karlovym Varyma gdje je i nagrađena posebnim priznanjem žirija i priznanjem Ekumenskog žirija. U najužem izboru za nagrade našla se i na festivalima u Valenciji i Cottbusu, a svjež je laureat netom završenog Zagreb film festivala!

Majstorsku režiju potpisuje Sonja Tarokić, a u glavnim ulogama, uz već spomenutu Marinu Redžepović, nalaze se Slovan Matavulj i Nives Ivanković! Zajednički grupni povratak u školsku Zbornicu na rasporedu je ovog petka, 17.10. u 20.30 h u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, dok s uvaženim gošćama razgovaramo netom nakon projekcije.

*Ulaznice po cijeni od 25 kn mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Koncertna dvorana Kneževe palače) od 19:30 h.

*U skladu s važećom Odlukom Stožera civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom, ulazak na projekcije moguć je isključivo uz predočenje odgovarajućeg dokaza i to: • Digitalna EU COVID potvrda ili • Negativni test (PCR- 72 sata – BAT – 48 sati) ili • Dokaz o 1. cijepljenju – karton ili potvrda liječnika ili • Dokaz o preboljenju (unutar 12 mjeseci) – potvrda liječnika Iznimno od gore navedenog, ulaz je dozvoljen mlađima od 16 godina i osobama koje imaju liječničku potvrdu da se ne mogu cijepiti.

16. travanj 2024 07:11