StoryEditorOCM
ĐiradaHAJDEMO U PLANINE...

Ovog vikenda 18. Velebit Trail otvara sezonu natjecanja u planinskom trčanju: dolazi i jedna od vodećih svjetskih trkačica!

Piše Zadarski.hr
19. lipnja 2020. - 21:40

Starigrad-Paklenica će i ove godine biti domaćin kultne hrvatske trail utrke – VELEBIT TRAIL. Tako će se nakon duge stanke svi zaljubljenici u planinsko trčanje moći uputiti u pohod Velebitu, uživati u prirodi ali i testirati svoje mogućnosti u okršaju sa ovom velebnom planinom.

Među brojnim prijavljenim natjecateljima iz 14 zemalja je i Francesca Caneba, jedna od vodećih svjetskih trkačica. Caneba se trčanjem počela baviti prije 10 godina, nakon uspješne karijere u snowbordu te do danas ostvarila niz pobjeda.  Svoj najveći uspjeh ostvarila je 2018. godine kao pobjednica najprestižnije 172 kilometra duge alpske utrke Ultra - Trail du Mont - Blanc.

Utrka će se održati u nedjelju, 21.lipnja a zainteresirani se još uvijek mogu prijaviti za sudjelovanje prema uvjetima organizatora.

Ove godine utrka ima četiri kategorije - Marathon 42km, Challenger 25km, Active 14km i Light 7km. Start za sve kategorije je sa Trga Marasovića na ulazu u NP Paklenica u razdoblju od 07.00 – 09.00h dok je cilj na starigradskoj rivi Bikarija

Prema riječima Šimuna Cimermana, organizatora utrke, zbog značajnog interesa za utrku a slijedom popuštanja epidemioloških mjera, odlučeno je održati utrku uz poštivanje svih preporučenih mjera. Tako su na internetskoj stranici organizatora objavljena pravila i preporuke ovogodišnjeg izdanja utrke a organizatora i domaćine u Starigradu-Paklenici veseli što se, unatoč situaciji koja nas je svih ove godine zadesila, neće prekinuti 18 godina duga tradicija ove utrke.

Stoga, ukoliko ste i vi željni aktivnog boravka u prirodi i nedostajala su vam ovakva natjecanja, Velebit Trail je prilika za vratiti se u formu i uživati u čarima Paklenice i Velebita.

Više o utrci: www.outdoor.hr/velebit

Francesca Canepa (Italija), pobjednica UTMB - a (Ultra  - Trail du Mont - Blanc) 2018. godine i vodeća svjetska trail trkačica po ITRA ljestvici. U dobi od 22 godine počela se baviti snowboardom u čemu je bila iznimno uspješna o čemu svjedoče i dvije brončane medalje te činjenica da je 6 puta pobjeđivala na Snowboard kupu Italije. 2010. godine počinje njena karijera u trčanju te već 2012. godine ostvaruje izniman uspjeh kao pobjednica Tor de Geants – a, 330 kilometara dugačke utrke na planini Aosta u Italiji.

Svoj najveća uspjeh ostvarila je 2018. godine kao pobjednica najprestižnije 172 kilometra duge alpske utrke Ultra  - Trail du Mont - Blanc, sa visinskom razlikom od 10 400 metara. Iste godine odabrana je kao najbolja atletičarka na svijetu. Također, pobjednica je i brojnih ostalih utrka kao što su Andora 100 milja, Hong Kong 100 km, Eiger Ultra Trail 100 km (dva puta), Istra 100 milja (4 puta), Lavaredo Ultra Trail 120 km, Scenic Trail 113 km, Gobi Devils Ridge 60 km, Transgrancanaria 120 km, Jahorina Ultra Trail 101 km, Vivipava Valley Ultra Trail 160 km , MaxiRace JiangShan 105 km, Un Tour en Terre du Jura 116 km, Oman by UTMB 137 km i EcoMaratona Val d'Arda 42 km.

 

16. travanj 2024 12:04