StoryEditorOCM
ĐiradaFESTIVAL ZNANOSTI

Ovogodišnja tema je "Priroda i društvo": održat će se zanimljivo predavanje i predstavljanje knjige

Piše Zadarski.hr
26. travnja 2023. - 14:23

Znanstvena knjižnica Zadar pridružila se ovogodišnjem Festivalu znanosti zanimljivim predavanjem izv. prof. dr. sc. Vere Graovac Matassi pod naslovom "Popisi stanovništva - nekad i sad", koje će održati 27. travnja u 10 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar.

Predavanje je namijenjeno studentima te široj publici, a fokus predavanja bit će na razlikama u provođenju popisa u predmodernom i modernom razdoblju. Prezentirat će se povijesni pregled razvoja popisa stanovništva u svijetu i u Hrvatskoj, a potom detaljnije analizirati različite popisne metodologije u Hrvatskoj te ukazati na (ne)mogućnost usporedbe podataka među pojedinim popisima.

Iz fonda Znanstvene knjižnice bit će izložena knjižnična građa vezana za popise stanovništva te će tijekom predavanja biti prezentirani publici.

Također će se predstaviti popisi stanovništva provedeni u Zadru u predmodernom razdoblju.

Također u sklopu festivala održat će se predstavljanje knjige doc. dr. sc. Tina Lemca "O pjesmi pjesmom" (Metadiskurzivne relacije u poeziji) koje će se održati 28. travnja u 12 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar. Knjigu će predstaviti prof. dr.sc. Kornelija Kuvač Levačić (Odjel za kroatistiku Sveučilišta u Zadru), Josip Ivanović (urednik) te autor.

Sve informacije o događanjima možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://uzz.unizd.hr/festival-znanosti-2023

20. travanj 2024 01:17