StoryEditorOCM
ĐiradaU ČETVRTAK

Počinje obilježavanje Dana zadarskog Arheološkoga muzeja: evo i programa...

Piše Zadarski.hr
28. studenog 2023. - 18:11

Obilježavanja Dana Arheološkoga muzeja Zadar počet će u četvrtak, 30. studenog, kada je, davne 1832. godine, Muzej osnovan.

Priča o neandertalcima započet će radionicom ‘Kako su neandertalci izrađivali oruđa?‘ autora i voditelja Ivora Karavanića, redovitog prof. na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zagrebu.

Posebno za ovu radionicu u četvrtak, 30. studenoga s početkom u 12 sati u programu će sudjelovati i djeca iz Osnovne škole Benkovac, područnih škola Raštević i Nadin. 

Program se nastavlja isti dan u 19 sati otvorenjem izložbe i predstavljanjem edukativne publikacije ‘Posljednji neandertalci na razmeđu srednje Europe i Mediterana‘, autora red. prof. Ivora Karavanića i muzejske savjetnice Natalije Čondić. Izložba je to istoimenog projekta  kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost, a čiji je voditelj prof. Ivor Karavanić.

Na ovaj dan posjetiteljima će biti omogućen besplatan ulaz u Arheološki muzej Zadar u vremenu od 9 do 20 sati. Slobodan ulaz omogućen je i posjetiteljima Muzeja ninskih starina AMZd u Ninu od 9 do 14 sati. U tom vremenu muzejske publikacije bit će dostupne po 50 posto sniženim cijenama.

Priča o neandertalcima završit će u ponedjeljak, 4. studenog,a s početkom u 11 sati radionicom ‘U svijetu neandertalaca‘ autorice Jelene Vekić Bašić.

- Iznimno smo sretni što ćemo ovom prigodom, a u prvoj godini djelovanja naše Muzejske družine, programom „Prve uspomene s Pinelom i Kukicom“ autorice Jelene Vekić Bašić u petak, 1. prosinca, u 11 sati u Općoj bolnici Zadar prigodnim poklonima darivati novorođenčad, koja će se roditi na dan osnutka Muzeja 30. studenoga

Ovom prilikom zahvaljujemo Općoj bolnici Zadar, ravnatelju Željku Čulini, dr. med., tajnici ustanove Marijani Kvakić i Ani Šalov, bacc. med. techn., na susretljivosti i suradnji - poručili su iz muzeja.

Program obilježavanja Dana Arheološkoga muzeja Zadar završit će u srijedu, 6. prosinca u 12 sati otvorenjem izložbe ‘Iz smrti – život‘ autora kustosa Vladimira Kusika.

Izložba donosi priču o predmetima koji su pronađeni u grobovima, a nose informacije o svakodnevnom životu iz perioda ranog srednjeg vijeka s prostora današnjeg Nina. Izložba će se otvoriti u Muzeju ninskih starina.

05. svibanj 2024 09:36