StoryEditorOCM
ĐiradaOTVARANJE 15. RUJNA

"Povezani staklom" - skupna izložba mađarskih umjetnika u MAS-u

Piše Zadarski.hr
13. rujna 2023. - 09:36

Muzej antičkog stakla u Zadru u petak, 15. rujna u 19 sati otvara novu izložbu suvremenog umjetničkog stakla, a ovaj put je to velika skupna izložba mađarskih umjetnika pod nazivom “Povezani staklom.”

Kroz muzejske dvorane u proteklih četrnaest godina prošlo je mnogo umjetnika, neki sa samo jednim radom na velikim skupnim izložbama, mnogi i s više samostalnih izložbi. Izrazito izlagački smjer kojim je Muzej uspješno privlačio publiku rezultirao je sa 138 izložbi u prostoru Muzeja u 14 godina rada, a od toga 55 izložbi suvremenog umjetničkog stakla.

Uz hrvatske umjetnike koji rade u staklu predstavljeni su i brojni inozemni umjetnici iz Austrije, Češke, Mađarske, Poljske, Ukrajine, Slovenije, Italije, Finske, Švedske, Norveške, Danske. Posebno su značajne dvije velike međunarodne skupne izložbe, i to: „Dodir stakla/Izložba suvremenog nordijskog stakla“ 2015. godine, sa sudjelovanjem 35 nordijskih umjetnika na izložbi, te 28 talijanskih umjetnika na izložbi „Zadar susreće Milano/Izbor talijanskih umjetnika i dizajnera stakla od 1960. do danas“ iz 2016. godine. Ovim izložbama s ponosom pridružujemo izložbu čak 48 suvremenih mađarskih umjetnika koja se otvara 15. rujna i bit će otvorena sve do 15. studenog 2023. godine.

image

Pozivnica izložbe Povezani staklom

Mas/Slobodna Dalmacija

Izložba je organizirana uz pomoć Društva mađarskih umjetnika stakla, a prvi mađarski umjetnik koji je izlagao u Muzeju antičkog stakla u Zadru, a koji je u najvećoj mjeri i zaslužan za realizaciju ove izložbe, jest Péter Gergely Lendvai, umjetnik koji je 2018. godine održao svoju samostalnu izložbu „Čuvari duha”, a 2021. godine slijedila je i izložba Edit Szűr-Szabó „Mediteranski trenutci“.

Kustosi izložbe su Jadranka Belevski, koja je i autorica kataloga izložbe, Bernadett Hegyvári i Péter Gergely Lendvai, predstavnici Društva mađarskih umjetnika stakla.

Na izložbi „Povezani staklom“ predstavlja se 48 umjetnika koji prikazuju svu raznolikost rada u staklu kao umjetničkom mediju. Veliko je zadovoljstvo ugostiti toliku količinu različitih radova u staklu, isto toliku količinu umjetničke inspiracije i stilova, ushita kod obrade stakla, eksperimentiranja, inovacije i na kraju povezanosti, povezanosti staklom! Iako je ova izložba većinom izložba članova Društva mađarskih umjetnika stakla, pozvani su za ovu priliku i oni koji nisu službeno članovi. Sve njih veže staklo, svi oni predstavljaju mađarsku suvremenu umjetničku scenu, njezinu raznolikost, uključivost i ponosno ih predstavljamo uz bok produktima antičkih staklara, jer iznad svega vezani smo staklom!

13. rujan 2023 09:37