StoryEditorOCM
ĐiradaSPAŠENO IZ OTPADA

Povodom Međunarodnog tjedna arhiva održava se izložba „Oteto iz tmine – fotografije Jakova Peručića: od Čilea do Korčule“

Piše Zadarski.hr
5. lipnja 2023. - 10:59

Državni arhiv u Zadru i Državni arhiv u Dubrovniku/Arhivski sabirni centar Korčula – Lastovo prigodom Međunarodnog tjedna arhiva priređuju izložbu „Oteto iz tmine – fotografije Jakova Peručića: od Čilea do Korčule“.

Peručićeve fotografije, spašene iz otpada, svjedočanstvo su života s kraja 19. i početka 20. st. na dva kontinenta.

Peručić je svoj fotografski put započeo u Punta Arenasu krajem 19. st., nastavio ga u argentinskom Puerto Madrynu i rodnoj Korčuli, a završio ga je upravo u Zadru, u kojem je i umro 1952. U svojim fotografijama Peručić nam se predstavlja kao obrtnik koji se snalazi u improviziranim uvjetima, kao dokumentarist i propagandist po završetku I. svjetskog rata, ali i kao autor djela visoke likovne vrijednosti koja ulaze u krug ponajboljih fotografija svoga vremena u Hrvatskoj.

Autori izložbe su Maro Grbić i Tonko Barčot. Uz autore okupljenima će se obratiti i povjesničar fotografije Abdulah Seferović.

Na izložbi će biti izložena fotografska kamera poznatog zadarskog fotografa Tomasa Burata.

Otvorenje izložbe u srijedu, 7. lipnja 2023. u 12:00., Izložbena dvorana Državnog arhiva u Zadru, R. Boškovića 1. Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja svakim radnim danom od 10 do 13.

25. travanj 2024 00:50