StoryEditor
ĐiradaZADAR SNOVA

Poziv umjetnicima za prijave prijedloga radova na Noć performansa 2021.

Piše Zadar Snova
26. ožujka 2021. - 08:48
Nina Kamenjarin: Straža na RajniTomislav Blazi

Pozivaju se umjetnici i umjetnički kolektivi iz Zadra i Hrvatske na sudjelovanje u Noći performansa koju u okviru festivala Perforacije, Zadar snova, te tokom srpnja 2021., u suradnji s partnerima iz Rijeke, Dubrovnika i Koprivnice, pod pokroviteljstvom Mreže izvedbenih umjetnosti, organizira udruga Domino.

Noć performansa je umjetnički događaj više autora na posebnim lokacijama kojim se poziva umjetnike da predstave performanse, instalacije, eksperimente sa svjetlom/ zvukom/ pokretom, različite prostorne intervencije, participativne umjetničke projekte i slično.

Selektirani će umjetnici kroz trodnevni edukativni program, Laboratorij NP 2021., imati priliku pod mentorskim vodstvom kazališne redateljice Nataše Rajković razvijati, oblikovati i precizirati vlastite predložene projekte te će kroz prezentacije, individualne i grupne konzultacije istražiti i pobliže proučiti specifičnost performansa kao medija, isprobati motivaciju ideje te zajednički raditi na razvoju predloženih koncepata i realizaciji performansa.

Nakon godine obilježene pandemijom, tektonskim pomacima, redefiniranjem društvenih odnosa te preispitivanjem pojma i osjećaja sigurnosti u strukturi svakodnevice i rutine, pozivom želi se potaknuti umjetnike ka promišljanju onih tema koje se u ovom trenutku čine zaboravljenim - čak i frivolnim ili sebičnim - te time stvoriti nove vizije i nadu za vremena koja su pred nama.

Tematiziranjem pitanja sreće, ushita i euforije, podržat će se oni umjetnički prijedlozi čije izvedbe odražavaju specifičan umjetnički pristup, potiču inovaciju u umjetničkom izrazu te istražuju nove forme izvedbenog jezika i umjetničkog djelovanja performansa.

Izdanje NP 2021 predstaviti će radove do pet selektiranih umjetnika ili umjetničkih kolektiva koji će tijekom faze razvoja svojih projekata u tri zajednička susreta ostvariti mentorsku suradnju s kazališnom autoricom i redateljicom Natašom Rajković, docenticom pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Na prijavu se posebno potiču umjetnici iz Zadra gdje će se u okviru programa festivala Zadar snova 25, Noć performansa i održati. Cilj je potaknuti i podržati lokalne umjetnike u njihovu radu i razvoju, kao i omogućiti stvaranje prostora za nove suradnje, umrežavanja, decentralizaciju te povezivanje različitih umjetničkih zajednica lokalnih sredina.

Partnerske organizacije dio su Mreže izvedbenih umjetnosti, a uključuju Prostor plus (Rijeka), Zadar snova (Zadar), Art radionica Lazareti (Dubrovnik) te udrugu Mamuze (Koprivnica).

Poziv na prilaganje prijedloga umjetničkog projekta otvoren je za sve umjetnike i umjetničke kolektive iz Hrvatske od 17. ožujka do 7. travnja 2021., a prijave se šalju na e-mail perforacije@gmail.com s naslovom 'Prijava prijedloga umjetničkog projekta - Noć performansa 2021.'

Prijava mora uključivati:

● kratki opis i koncept projekta

● kratki tehnički opis

● okvirni produkcijski troškovnik

● kratku biografiju i kontakt umjetnika

Predviđeni budžet po projektu za troškove honorara i tri izvedbe iznosi 3.500,00 kn bruto; dok su putni troškovi i troškovi smještaja, boravka gostovanja i sudjelovanja u razvojnom Lab-u osigurani od strane organizatora.

Selektori ovogodišnje NP su: Zvonimir Dobrović, Nataša Rajković i Petra Begović.

Rezultati Poziva bit će objavljeni 15. travnja 2021. na web-stranici Domina, www.thisisdominoproject.org.

Noć performansa realizira se u okviru suradnje s partnerima Mreže izvedbenih umjetnosti:

Prostor plus - Rijeka, Zadar snova - Zadar, Art radionica Lazareti - Dubrovnik i udruga Mamuze - Koprivnica

16. travanj 2021 02:27