StoryEditorOCM
ĐiradaPARK PRIRODE VRANSKO JEZERO I SAVJETODAVNA SLUŽBA ORGANIZIRAJU

Predavanja za vinogradare i vinare

Piše Zadarski.hr
10. siječnja 2020. - 19:44
cvrčak

Park prirode Vransko jezero i Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (bivša Savjetodavna služba) pozivaju sve zainteresirane vinogradare i vinare s područja Parka prirode i okolice na besplatna predavanja u petak, 17.01.2020. od 9 sati u Općinskoj vijećnici u Pakoštanima.

Predavanjima će se obuhvatiti dvije vrlo aktualne teme - tehnologija proizvodnje i njege vina, koju će vinarima predstaviti viši stručni savjetnik Zvonimir Vlatković, dok će o zaštiti vinove loze s posebnim osvrtom na bolest zlatnu žuticu govoriti viši stručni savjetnik Ivan Šimičević.

Zlatna žutica vinove loze, poznata i pod nazivom Flavescence doree, smatra se jednom od najdestruktivnijih i najštetnijih bolesti vinove loze u Europi. U vinogradima u kojima se pojavi vrlo brzo poprima razmjere epidemije, čineći velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma koja živi i razmnožava se u provodnom sustavu biljaka, dok je vektor uzročnika američki cvrčak, danas proširen i prisutan u gotovo svim vinogradarskim područjima Hrvatske. Bolest se može širiti i zaraženim sadnim materijalom. Vinogradari su obvezni tijekom vegetacije provoditi vizualne preglede vinove loze te uoče li simptome zaraze odmah izvijestiti nadležne službe, stoga pozivamo sve vinogradare i vinare da prisustvuju predavanju i edukaciji o važnosti sprječavanja daljnjeg širenja zlatne žutice vinove loze, kao i izuzetno bitnom segmentu na putu do vrhunskog vina, a to je pravilna tehnologija proizvodnje i njege vina.

Zbog ograničenog broja sudionika, prijave je potrebno izvršiti do 16.01.2020. na e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr.

23. travanj 2024 19:54