StoryEditorOCM
ĐiradaU ČETVRTAK U KNEŽEVOJ

Predstavljanje knjige "Armenia sacra - Hodočašće sakralnoj arhitekturi" renomiranog povjesničara umjetnosti i konzervatora Miljenka Domijana

Piše Zadarski.hr
7. lipnja 2022. - 11:55

Predstavljanje knjige "Armenia sacra - Hodočašće sakralnoj arhitekturi" renomiranog hrvatskog povjesničara umjetnosti i konzervatora Miljenka Domijana održat će se u četvrtak, 9. lipnja 2022. s početkom u 20 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači.

Knjigu će predstaviti prof. emer. dr. sc. Nikola Jakšić, Odjel za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, Abdulah Seferović, publicist, te sâm autor.

Knjigu izdaje ArTresor Naklada, a predstavljanje knjige održava se pod visokim pokroviteljstvom Veleposlanika Republike Armenije i u suradnji s Gradom Zadrom.

Miljenko Domijan pristupio je armenskoj sakralnoj arhitekturi s više stručnih i znanstvenih aspekata. Jednako tako znalački interpretirana su arhitektonska obilježja s posebnim osvrtom na tipologiju i konstrukcije crkava, ali i s monografskom obradom najvažnijih sakralnih kompleksa – »Dvadeset postaja na svetom putu«. No osim svestranog povjesničara umjetnosti, za kojeg različita stilska razdoblja nisu bila ograničenje već inspiracija, iz redaka ove knjige progovara i dugogodišnji glavni konzervator Republike Hrvatske. Stoga je stilska interpretacija praćena osvrtima na obnoviteljske zahvate.

Posebno bogatstvo ove knjige čine vrhunske fotografije autora, prava umjetnička djela.

image

Armenia sacra

19. travanj 2024 11:02