StoryEditorOCM
ĐiradaIVO FADIĆ I PIME PEROVIĆ NAPISALI RJEČNIK ANTIČKOG STAKLARSTVA

Predstavljanje publikacije u srijedu u MAS-u!

Piše Zadarski.hr
8. svibnja 2017. - 15:40
rjecnik-crop

U zadarskom Muzeju antičkog stakla (MAS) se u srijedu, 10.svibnja, priređuje predstavljanje publikacije „Terminološki rječnik antičkog staklarstva“.

Autori rječnika su dr. sc. Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla u Zadru i Šime Perović, viši restaurator i kustos u MAS-u.

Publikaciju će predstaviti prof. dr. sc. Anamarija Kurilić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru te prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Početak predstavljanja je u 11 sati.

Ovim pojmovnim rječnikom autori su sistematizirali i na jednom mjestu objedinili svu raznoliku i raznorodnu terminologiju vezanu uz arheološko staklo.

- Kao posljedica utjecaja izvora i literature pisanih različitim jezicima, u hrvatskoj se arheološkoj akademskoj zajednici akumulirao tezaurus pojmova i naziva o povijesti staklarstva, koji su jasni užem čitalačkom krugu, no za njihovu lakšu, precizniju i širu uporabu neminovno je sazrjelo vrijeme da se napravi cjeloviti popis takvih pojmova, donese njihovo tumačenje na hrvatskom jeziku, te po mogućnosti prepozna i prikladna inačica na hrvatskom jeziku – poručili su organizatori.

20. travanj 2024 14:37