StoryEditorOCM
Đirada"IGRAJMO SE"

Predstavom Laštik otvoreno drugo izdanje Kazališnog vikenda u Zadru

Piše B. S.
11. listopada 2024. - 13:32

- Pozdravljam vas draga publiko, pozdravljam naše prijatelje iz Pozorišta mladih Tuzle, poseban pozdrav 1. a i b razredu Osnovne škole Bartula Kašića iz Zadra koji su večeras prvi put uopće u kazalištu, s ponosom je na otvaranju rekla predsjednica Udruge i organizatorica vikenda Matija Šango Šimurina istaknuvši važnost ovakvog druženja za djecu i mlade. Potom je na pozornicu izašla polaznica Igrajmo se Dora Vrkić koja je prenijela važnu poruku ovog Vikenda.

- Radujemo se što ćemo se zajedno i ove godine družiti tri dana, razmjenjivati međusobno ideje te iskazivati kreativnost koja nas zajedno povezuje te da će te prepoznati naš rad, naše zajedništvo i prijateljstvo! Želimo da znate da iza ovog vikenda stoji mukotrpan proces rada, puno uloženog truda i entuzijazma od strane svih grupa.

Svatko od nas pojedinačno uložio je mnoštvo ljubavi te smo pripremili jedinstven program kako bi vam najbolje prikazali ono što smo stvorili i na čemu smo uživali radeći proteklih mjeseci. Možda sada zvučim i preozbiljno, za nas velike, ali i za one male gluma je i dalje igra, sigurno mjesto i bijeg od stvarnosti! Svojim dolaskom dajete vjetar u leđa meni i svima nama koji ovdje provodimo slobodne trenutke od malih nogu. Tako ponovno otkrivamo ono naše unutrašnje, iskreno dijete koje se tek upisalo u “Igrajmo se” željno druženja i novih spoznaja.

Hvala svima koji će nas večeras podržati i nadamo se da će ta podrška trajati i dalje jer glumac bez publike nije glumac!

Nadamo se da ćete poslije ovih nekoliko dana izaći bogatiji za još jedno iskustvo. Uživajte u programu!, poručila je Dora u ime cijele ekipe Igrajmo se koja je nakon nje izvela predstavu Laštik koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Priča o djevojčici Marini koja se bori s malignom bolesti publiku je rastužila, nasmijala, ali i ostavila s okusom nade i vjere u rast i sreću.

Kazališni vikend nastavlja se i večeras u 19 sati kada je na rasporedu gostujuća predstava “Test ljudskosti” u režiji Amile Beširović, voditeljice iz Pozorišta mladih Tuzle.

Sudionici predstave hrabro i smjelo govore o osjećajima pasa i njihovim potrebama, te nepravdi koju ljudi, svjesno ili nesvjesno, mogu učiniti prema životinjama. Psi na ulici, tražeći svog prijatelja psa, bivaju napadnuti od strane ljudi zbog buke koju su proizvodili lajanjem završe u azilu za pse. U novom domu, psi upoznaju jedni druge, a kroz njihove lične priče zapravo bolje upoznajemo ljude s kojima su ti psi ranije živjeli.

Da li i dalje ima smisla vjerovati u to da trebaju ostati čovjekovi najbolji prijatelji, je li ljubav koju osjećaju jedni prema drugima važnija od ljubavi i vjernosti koju osjećaju prema ljudima, kada trebaju oprostiti, gdje pronaći radost života, koje granice postaviti? Ovo je samo dio pitanja koje postavljaju sebi, ali i gledaocima. Dobro došli na nježnu priču o ljubavi, vjernosti, požrtvovnosti i opraštanju.

Predstava je dio Harmony projekta „Theatre for change“ koji je podržan od strane SanChild Fondacije i partnera.

Amila Beširović je Bachelor primijenjene matematike i master dramskih i audiovizualnih umjetnosti specijalizirana za primijenjeno kazalište. Studirala je na Prirodno matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, gdje je bila prva generacija na smjeru primijenjene matematike i razvila snažnu povezanost s Tuzlom. Njena ljubav prema matematici je proizašla iz želje da poboljša pristup učenju te predavanja matematike čini zanimljivim i razumljivim za djecu i mlade. Pored rada kao nastavnik matematike, aktivno se bavi kazalištem, voditeljica je Dramskog studija za djecu i mlade i ostvarila je značajan broj kazališnih predstava. Također je osvojila brojne nagrade u domeni dramske umjetnosti, uključujući priznanja za svoj pedagoški rad i dramatizaciju.

image

Drugo izdanje Kazališnog vikenda u Zadru

/Slobodna Dalmacija
image

Drugo izdanje Kazališnog vikenda u Zadru

/Slobodna Dalmacija
image

Drugo izdanje Kazališnog vikenda u Zadru

/Slobodna Dalmacija
11. listopad 2024 13:33