StoryEditorOCM
ĐiradaU PETAK

Predstavom Melusine Zadarski plesni ansambl otvara novu sezonu

Piše M.K.
27. rujna 2023. - 09:56

U petak, 29. rujna s početkom u 20 sati u Centru za kreativne industrije održat će se prva predstava zadarske Plesne sezone Melusine u produkciji Zadarskog plesnog ansambla. Plesna sezona već treću sezonu za redom dovodi eminentne predstave i plesače iz cijele Hrvatske. Predstave se održavaju na nekoliko pozornica: u HNK Zadar, Kazalištu lutaka, u Centru kreativnih industrija, te Koncertnoj dvorani Kneževe palače i Polivalentnoj dvorani Providurove palače. Selekciju koja je vrlo ovisna o financijskim ograničenjima, provode članice Ansambla Sanja Petrovski, Natali Mahmić, Matea Bilosnić i Josipa Štulić. Zadar je bogat plesnim grupama i bremenit plesnom tradicijom te se sustavno prezentiranje profesionalnih plesnih postignuća pokazalo kao vrlo potreban korak u daljnjoj profesionalizaciji i decentralizaciji plesne scene u Zadru i Hrvatskoj.

Melusine je izvedena premijerno na prošlogodišnjem festivalu solo forme Monoplay u Zadru, a koreografiju potpisuju Matea Bilosnić i Nataša Kustura. Glazbu je napravila Matea Bilosnić, iskusna i nagrađivanja plesačica i koreografkinja, a izvedbu potpisuje Nataša Kustura koja je nedavno diplomirala na Plesnom odsjeku pri ADU u Zagrebu.

Inspirirano arhetipskom figurom iz srednjovjekovnih legendi, Melusine rastvara mitsko vrijeme i prostor. Propitujući povijesno upisana značenja ženskog tijela, ovaj rad ukazuje na moć tjelesnog. Kao u suvremenoj odi tjelesnosti u mitskom ozračju, Melusine tijelo tretira kao intuitivno živo biće i kao mehanički stroj. Sveprisutna obrnuta logika pokreta naizgled lišava izvođačicu tjelesnih barijera i tako se, kao u mitu, poigrava stvaranjem vizualnih distorzija. Polazimo li od pretpostavke da je mogućnost transformacije najveća moć, Melusine dovodi u pitanje nužnost fiksnog i nepromjenjivog.

Plesna sezona rađena je uz potporu Grada Zadra i Zaklade Kultura nova.

Produkcija

Koreografija: Matea Bilosnić & Nataša Kustura

Izvodi: Nataša Kustura

Glazba: Matea Bilosnić

Dizajn svjetla: Saša Fistrić

Kostimografija: Anita Goreta

Vizualni dizajn/ Visual Design: Josip Kresović

Fotografija: Adrijana Vidić

Produkcija: Zadarski plesni ansambl

03. svibanj 2024 02:45