StoryEditorOCM
ĐiradaU UTORAK

Premijerom legendarne komedije Ive Brešana ‘Predstava Hamleta u selu Mrduša donja‘ otvara se 28. Zadarsko kazališno ljeto!

Piše Zadarski.hr
24. lipnja 2022. - 14:20

28. Zadarsko kazališno ljeto bit će otvoreno u utorak, 28. lipnja u Kazalištu lutaka Zadar s premijerom klasika hrvatske književnosti, legendarnom komedijom Ive Brešana "Predstava Hamleta u selu Mrduša donja" u režiji Dražena Ferenčine.

Ovo je ujedno i prva koprodukcija HNK Zadar i  Kazališta lutaka Zadar. Pretpremijera je 27. lipnja,  a izvedba 29. lipnja. Početak predstave je u 21 sat u Kazalištu lutaka Zadar.

Ulaznice za pretpremijeru 27. lipnja i izvedbu  29. lipnja su u prodaji na blagajni HNK Zadar  i online na sustavu eventim.hr https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/predstava-hamleta-u-selu-mrdusa-donja-zadar-kazaliste-lutaka-586830/event.html?ca=5. Cijena ulaznice iznosi 70,00 kuna.

 

Dramatizacija: Petra Mrduljaš

Scenografija: Darko Petković, John Čolak

Lutke: Mojmir Mihatov, Robert Košta

Kostimografija: Anita Goreta

Glazba: Tomislav Pehar

Oblikovanje svjetla: Frane Papić

Oblikovanje tona: Mate Petričević

 

Uloge:

BUKARA - Dragan Veselić

ŠIMURINA - Ivica Pucar

OFELIJA - Mia Zara Burčul

MAJKAČA - Gabrijela Meštrović Maštruko

MAČAK - Alen Liverić

JOCO ŠKOKIĆ - Dominik Karakašić

UČITELJ ŠKUNCA - Davor Jureško

PULJO - Josip Mihatov

POLITIČAR - Lino Brozić

ŠIME - Mimi Zadarski

 

Inspicijentica: Radojka Kozulić

Koreografija: Matea Mihaljević

Tehnička realizacija: Marijan Nižić, Adriano Košuta, Nataša Perović

 

„Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ neprijeporno je jedna od najboljih i najvažnijih suvremenih hrvatskih drama. Brešan je u njoj bespoštedno prikazao tragične posljedice do kojih dovodi totalitaristička ideologija u sprezi s neiskorjenjivim primitivnim mentalitetom. Budući da su samo dvije stvari beskonačne, kako kaže Einstein, a to su svemir i ljudska glupost, Brešanov komad nažalost postaje posebno relevantan u naše doba kada se znanje obezvređuje, a poput šumskog se požara šire dezinformacije koje otvaraju prostor za potencijalno pogubne ideologije i ozbiljne manipulacije. Ova će predstava, uz lutkarske elemente i balans između komedije i tragedije, pokazati izuzetnu vitalnost i aktualnost ovog klasika suvremene hrvatske drame.

 

Program 28. ZKLJ - https://zklj.hnk-zadar.hr/hr/predstave-zadarskog-kazalisnog-ljeta

01. svibanj 2024 10:30