StoryEditorOCM
ĐiradaEDUKACIJA NA VIRU

Prezentacija Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debewlog crijeva i raka dojke uz mogućnost kontrolnog pregleda i mjerenja "pametne vage"

Piše K.Š.
18. ožujka 2022. - 13:50

Promotivno edukacijski događaj projekta „ON TIME – Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“ održat će se na Viru u utorak 22. ožujka (17 sati) u općinskoj vijećnici. Glavni cilj ovog projekta, ističu u Zavodu za javno zdravstvo Zadar – vodećem partneru „ON TIME“ projekta – njegovo je predstavljanje i kampanja o prevenciji te ranom otkrivanju raka debelog crijeva i raka dojke u svrhu povećanja znanja šire javnosti.

Virani će tako imati priliku čuti nešto više na temu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva te odraditi kontrolni pregled i individualne konzultacije sa stručnjacima Zavoda za javno zdravstvo Zadar. Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo dva milijuna novooboljelih i milijun smrtnih slučajeva godišnje, dok je prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, najčešći novodijagnosticirani rak u Hrvatskoj s 3.600 novih slučajeva u 2019., ali ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2.079 umrlih u 2020.

Ana Petrić, dr. med. univ. mag. sanit. publ., specijalista javnog zdravstva, održat će prezentaciju (17.05 sati) na temu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, kojim su obuhvaćene sve žene i muškarci u Hrvatskoj u dobi od 50 do 74. godine. Naglasak će biti na otkrivanju raka debelog crijeva u ranijem stadiju ili predstadiju bolesti, kao i smanjenju smrtnosti za 15 posto u razdoblju 10 – 13 godina nakon početka provedbe programa. Sudionici će također imati priliku individualno se konzultirati s doktoricama Zavoda te obaviti kratki pregled na dijagnostičkoj „Pametnoj vagi“ (17.45 – 18.30 sati), koja uz mjerenje težine analizira sastav tijela, mjeri masno tkivo, mišićnu masu, vodu i kosti te izračunava indeks tjelesne mase (BMI).

02. svibanj 2024 10:33