StoryEditorOCM
ĐiradaSTARTA MONOPLAY

Program otvorenja započet će prezentacijama plesnih radionica edukativne platforme Stream Zadar Lane Hosni i Nine Fajdige

Piše Zadarski.hr
22. kolovoza 2021. - 10:45

U ponedjeljak, 23. kolovoza s početkom u 19:30 sati u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla započinje trinaesto izdanej jedinstvenog međunarodnog festivala suvremenog plesa koji utjelovljuje solo formu. Monoplay je festival jasne koncepcije, kvalitetnih predstava, ležerne atmosfere, dobre organizacije i brojne publike. Kraj kolovoza, a opet solo je slogan osmišljen od nekadašnjeg producenta Danijela Popovića koji doziva atmosferu kraja ljeta u Zadru u prostoru usred povijesne arhitekture oko Kazališta lutaka gdje je festival smješten.

Program otvorenja započet će prezentacijama dvije različite plesne radionice edukativne platforme Stream Zadar koje su već tradicionalno uvod u Monoplay, a ove godine ih vode Lana Hosni (Glas i Tijelo), i gošća iz Slovenije Nina Fajdiga (Flying Low i Passing Through). Autor koncepta izložbe i dugogodišnji prijatelj festivala Mario Županović, otvorit će u foajeu KLZ izložbu Zanemareni prostori...Dvojnosti. Službeni dio festivala započinje sa zadarskom plesnom scenom pa će na velikoj pozornici Kazališta lutaka publika imati priliku vidjeti tri plesne umjetnice: Natašu Kusturu, studenticu Plesnog odsjeka pri ADU u Zagrebu, Korinu Oltran koja je upisala dvopredmetni studij BA Medija i komunikacija i Plesa na Canterbury Christ Church University-u u Canterbury-u UK, i Anđelu Matulić, učenicu Srednje škole suvremenog plesa u Zadru.

Nakon toga se program seli u zgradu sv. Dominika gdje će diva Zadarskog plesnog ansambla Patricia Gospić otplesati svoj solo iz njihove ovogodišnje predstave Bolero. Nakon svake predstave kroz svih šest festivalskih dana, biti će održan i Monoplay forum by Mario Županović u okviru kojeg će taj dugogodišnji prijatelj i suradnik festivala voditi razgovore s plesnim umjetnicima i izvođačima. Za kraj večeri koncert će izvesti Nina Bajsić kantautorica i dramaturginja koja živi i radi u Zagrebu. Pjesme intimnog karaktera koje sklada i izvodi u kontinuiranoj suradnji s violinisticom Jasminom Bojić i klaviristom Vidom Adamom Hribarom, ukomponirane su u indie-folk i country zvuk.

Za vrijeme trajanja festivala, kroz svih šest dana, na poljani Branka Stojakovića svoj prostor za druženje Zadarski plesni ansambl je organizirao u suradnji sa zadarskom pivovarom Brlog koja samo za tu priliku radi svaki dan od 17 do 24 sata.

Festival traje do subote, 28. kolovoza, i ove godine je produžen za jedan dan od uobičajenog petodnevnog trajanja ne bi li se izbjegle gužve među izvođačima i posjetiteljima zbog korona mjera kojih se organizatori pridržavaju.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture RH, Grad Zadar, Zadarska županija, Turistička Zajednica grada Zadra i Zaklada Kultura nova. Partneri su Kazalište lutaka Zadar, Hrvatsko narodno kazalište Zadar i pivovara Brlog.

03. svibanj 2024 01:14