StoryEditorOCM
Đirada"OTO I VALENTINA"

Prva ovogodišnja premijera najslađa je do sad: nakon niza nedaća, Zadrani i njihova djeca moći će pogledati novu predstavu u režiji Gabrijele Maštuko

Piše MGM
20. svibnja 2021. - 13:53

Kako izgleda kad se pauk zaljubi? Plete li ljepše mreže, daruje li poklone, trudi li se svim silama osvojiti srce male paučice? Na sva ta pitanja odgovore ćete dobiti u ponedjeljak, na prvoj ovogodišnjoj svečanoj premijeri Kazališta lutaka Zadar, u novoj predstavi ”Oto i Valentina” koju je režirala poznata zadarska glumica Gabrijela Meštrović Maštruko. Kako su nam otkrili iz kazališta, ovo im je bila najduža priprema jedne predstave ikad.

- Imali smo sto prepreka i problema. Stalno nas je nešto zadesilo, cijeli ansambl se izmjenjivao s koronom i samoizolacijom tako da smo premjeru odgađali već četiri puta. Kazalište je timski rad i ako je samo jedan kotačić izvan kolosijeka to se itekako osjeti i sve pada te se mora graditi sve nešto drugo, snaći se kako znamo i umijemo. I baš mi je zato drago da je konačno možemo predstaviti javnosti jer smo se jako trudili  – naglasila je ravnateljica KLZD, Iris Pavić Tumpa te dodala kako je unatoč raznim problemima i nedaćama nastala genijalna predstava, za sve generacije, po istoimenoj slikovnici autorice Manuele Vladić-Maštruko.

image
Mgm

- Meni je iznimna čast i zadovoljstvo da je moja autorska slikovnica iscenirana u ovom jako poznatom i cijenjenom kazalištu i to s izvrsnim ansamblom te odličnim vanjskim suradnicima. Ovo je treće u nizu od mojih slikovnica o pauku Otu koja, ovaj put, govori o ljubavi. S ovom sam pričom željela potaknuti čitatelje na izvorno i iskreno iskazivanje osjećaja unatoč raznim peripetijama na koje u životu naiđemo– rekla je autorica Vladić-Maštruko.

Za dramatizaciju zaslužan je prof. Živko Nižić, za glazbu poznati pijanist Matej Meštrović, dok je za oblikovanje predstave i lutaka zadužen bio Robert Košta.

Gabrijela Meštrović Maštruko prihvatila se režije zbog, kako je otkrila, jednog ljetnog dana na otoku.

- Sve je počelo na Batalaži, mjestu na otoku Ugljanu, gdje sam jedno ujutro, kad je sunce svoje zrake bacilo na stablo šljive, ugledala malog pauka i njegovu predivnu mrežu. Meni je to bio fascinantan prizor. Nedugo nakon toga, kad sam u Gradskoj knjižnici tražila sljedeću priču za moju radionicu s mališanima, pronašla sam neobičnu priču o dva mala pauka, Otu i Valentini. I pomislila sam kako nikad nismo imali priču o paucima na našim kazališnim daskama. To mi se učinilo vrlo zanimljivim. Kao da me vodila nit od onog prvog prizora s mog otoka, sve do ravnateljice Iris kojoj sam onda predložila da napravimo predstavu o paucima. Njoj se to svidjelo i eto nas svih sad ovdje – uz osmijeh je objasnila Meštrović Maštruko dodajući kako je sve svoje suradnike na ovoj predstavi pomno birala.

image
Cvijeće također ima veliku ulogu
Mgm

- Glumci koji igraju su Josip Mihatov, Dominik Karakašić, Irena Bausović Tomljanović, Vjera Vidov te Dragan Veselić. U predstavi imamo i jedan mali film koji su napravili David Šimičić i Marko Kujundžić. Pored paukova, važni likovi su i cvijeće, od koji svak ima svoj karakter, i zato bih htjela naglasiti: nemojte sjeći stabla, ako nije nužno jer moje nadahnuće krenulo je upravo od stabla stare šljive. U pretjeranom betonu, cimentu i asfaltu nema toliko nadahnuća... - zaključila je Meštrović Maštruko.

02. svibanj 2024 01:48