StoryEditorOCM
ĐiradaU UTORAK

Prvi koncert u novoobnovljenoj zadarskoj crkvi sv. Nikole, nastupaju bivši studenti Valtera Dešpalja

Piše Zadarski.hr
2. travnja 2024. - 10:41
Prvi koncert u novoobnovljenoj zadarskoj crkvi sv. Nikole,nastupa dvanaestoro njegovih bivših studenata Valtera Dešpalja

Idući utorak (9. travnja) navršava se godina dana otkako nas je napustio velikan zadarske i hrvatske glazbe – violončelist i pedagog Valter Dešpalj. Njemu u čast, te večeri s početkom u 20 sati u novoobnovljenoj zadarskoj crkvi sv. Nikole, nastupa dvanaestoro njegovih bivših studenata, danas priznatih violončelista i pedagoga.

To su Kajana Pačko (profesorica na Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn Bartholdy” u Leipzigu, ujedno i umjetnička voditeljica ovoga projekta), Jadranka Gašparović (solo violončelistica Flamanske opere u Antwerpenu), Zita Draušnik (profesorica komorne glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, članica Zagrebačke filharmonije), Luka Šulić (virtuoz poznat po svom dinamičnom spoju klasične i crossover izvedbe, kao i po ulozi u globalnoj senzaciji 2Cellos), Latica Anić (laureatkinja uglednih domaćih i međunarodnih natjecanja), Kristina Winiarski (istaknuta švedska violončelistica, laureatkinja projekta Classe de excellence de violoncelle u Parizu), Alja Mandič (pobjednica brojnih domaćih i međunarodnih natjecanja, članica Slovenske filharmonije), Lana Beraković (članica orkestara opere u Grazu i Radijskog orkestra u Beču), Tonka Javorović (vođa violončela u orkestru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu), Jakov Kunjko (laureat brojnih glazbenih natjecanja), Karmen Pečar (profesorica violončela na Konzervatoriju za glazbu i balet Ljubljana i umjetnička direktorica festivala Cellofest Ljubljana) i Vid Veljak (docent na Umjetničkoj akademiji u Splitu, istaknut na hrvatskoj i međunarodnoj sceni na polju komorne glazbe, ali i kao solist usmjeren na izvedbu suvremene i eksperimentalne glazbe). Svi oni se slažu u mišljenju da je upravo profesor Dešpalj snažno utjecao na njihov glazbeni put. Njegov odlazak doživjeli su kao kraj cijele jedne glazbene ere, odlazak umjetnika i pedagoga koji je pripadao nekom čudesnom prošlom vremenu koje danas živi u glazbi i sjećanjima. 

Na programu su djela Franza Schuberta, Mauricea Ravela, Burta Bacharacha, Davida Poppera, Astora Piazzolle, Jorgea Bena i Igora Kuljerića.

Ulaznice su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, te u fizičkoj prodaji 5., 8. i 9. travnja od 11 do 13 i od 18 do 20 sati na info pultu Providurove palače, s time da prodaja ulaznica sat vremena prije početka programa seli ispred koncertnog prostora.

 

01. svibanj 2024 01:27