StoryEditorOCM
ĐiradaKINO ZONA

Prvo dokumentarac "Ženski odgovor", a onda panel panel na temu "Femicid: jučer, danas, sutra“

Piše Ivica Perinović/Kino Zona
30. siječnja 2024. - 09:00

Nakon tjedna u kojem smo u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb/Österreichisches Kulturforum Zagreb, Goethe-Institut Kroatien i Veleposlanstvom Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj održali manifestaciju ‘‘Filmšnite‘‘, u Kino Zonu za kraj programski bogatog siječnja stiže nam i jedan fantastičan dokumentarac imena ‘‘Ženski odgovor‘‘. Nadahnjujući je to film o ženama koje se usuđuju suprotstaviti svakodnevnom seksizmu i rodno uvjetovanom nasilju u svijetu u kojem se za prava žena još uvijek potrebno boriti svakodnevno.

Elise u Brestu, Alexia u Saint-Etienneu, Cecile u Compiegneu, Jill u Marseilleu… Ovo su tek četiri od tisuća mladih žena koje osuđuju seksističko nasilje, javno uznemiravanje i mačo agresiju kojoj su svakodnevno izložene.

Noću, naoružane bijelim plahtama i crnom bojom, obljepljuju ulice porukama podrške žrtvama mizoginije i sloganima koji osuđuju femicid. Neke od njih feministkinje su s dugogodišnjom tradicijom, druge nikad prije nisu vodile ovakvu ili sličnu kampanju, ali sve su revoltirane protiv zlostavljanja koje je preplavilo njihove živote. Seksizam je posvuda… Ali i one su!

‘‘Ženski odgovor‘‘ iliti izvorno ‘‘Riposte Feministe‘‘ u režiji Marie Perennès i Simona Depardona prati deset ženskih kolektiva koji prosvjeduju protiv zlostavljanja, silovanja, femicida i policijskog nedostatnog odgovora na rodno motivirane zločine. Film je premijerno prikazan 2022. na festivalu u Cannesu.

Nakon projekcije Kino zona u suradnji s Odjelom za francuske i frankofone studije organizira i panel na temu „Femicid: jučer, danas, sutra“ u sklopu kojeg gostuju izv. prof. dr. sc. Valerija Barada i dr. sc. Vedrana Lovrinović, a razgovor moderira izv. prof. dr.sc. Mario Županović. O najavljenom uključivanju femicida u kazneni zakon, kao i o stanju zaštite prava žena kod nas, ali i šire saznajte više na panelu kojeg ne propustite ovu srijedu u Kino zoni.

‘‘Ženski odgovor‘‘ je na rasporedu u srijedu 31. siječnja s početkom od 20h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade "Kultura nova", a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

02. svibanj 2024 07:19