StoryEditor
ĐiradaMATICA HRVATSKA ZADAR ORGANIZIRA PREDSTAVLJANJE KNJIGE

„Putom sunca – crveni bojovnici iz Horezma“

Piše Zadarski.hr
11. studenog 2019. - 14:54
plakat_Putom sunca

U čast proslave Dana grada Zadra i blagdana svetoga Krševana, Ogranak Matice hrvatske u Zadru organizira predstavljanje knjige Leonarda Eleršeka i Rade Žica Mikulina „PUTOM SUNCA – CRVENI BOJOVNICI IZ HOREZMA.“

Prikaz će se održati u utorak 12. studenoga 2019. godine, s početkom u 18 sati u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

Hrvatska pučka saga s otoka Krka PUTOM SUNCA – CRVENI BOJOVNICI IZ HOREZMA prati povijest hrvatskog naroda kroz daleka stoljeća i mnoge zemlje u kojima je živio onako kako je vidi hrvatska narodna predaja. Priča je pripovijedana naraštajima, a zapisana je 1951. godine u malom gradiću Puntu na otoku Krku, na arhaičnom i vrlo specifičnom lokalnom čakavskom dijalektu. Kazuje nam kako je hrvatski narod, hrvatski težački puk, što počesto njegove elite nisu, vidio sebe kroz svoju povijest, čuvajući svoj ponos i svoje ime.

Ta saga pripovijeda o dolasku naroda Hrvata na Jadran, životu i selidbama bespućima Euroazije kroz otprilike dva milenija njegove povijesti. Pred nama se nalazi u čakavskom izvorniku i u prijevodu na standardni i mnogo mlađi, štokavski hrvatski jezik. Knjigu je objavio Ogranak Matice hrvatske u Zadru.

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 19:17