StoryEditorOCM
ĐiradaSTREAM ZADAR

Radionica Stvaranje plesova: Pitanje prostora Julyena Hamiltona

Piše Zadarski.hr
19. kolovoza 2020. - 14:19

U Zadru se deveti put za redom u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla održava platforma radionica edukativnog sadržaja pod nazivom STREAM Zadar u kojima sudjeluju kao voditelji i kao polaznici, plesni umjetnici i pedagozi iz cijele Europe. STREAM je osmišljen kao niz profesionalnih radionica iz područja suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti s primarnim fokusom na produbljivanju plesne prakse kroz studiozan rad i svjesno bavljenje tijelom.

Cilj radionica je upoznavanje polaznika s alatima i tehnikama kroz specifične istraživačke procese u svrhu nadogradnje vlastitih plesnih, koreografskih i izvedbenih vještina. Radionice su započele 6. kolovoza već tradicionalnom Klein tehnikom koju Hanna Hegenscheidt već devet godina vodi u Zadru, nastavile se s Aleksandrom Janjevom i The Dots Method, a trenutno u dvorani Zadarskog plesnog ansambla popunjenu radionicu Principi sigurnog pokreta vodi Grgur Kovačić. Za kraj, od sutra, 20. pa do 24. kolovoza, svestrani engleski umjetnik s trenutnom adresom u Španjolskoj, Julyen Hamilton, plesač, koreograf, pjesnik, učitelj i glazbenik s četrdesetgodišnjom karijerom održat će radionicu Stvaranje plesova: Pitanje PROSTORA koja će se zbog velikog interesa i prilagođavanju mjerama uvjetovanim korona gripom, održati u Sportskom centru Višnjik.

Od 16. pa do 19. kolovoza, radionicu Principi sigurnog pokreta vodi zadarskoj javnosti dobro poznat kineziolog Grgur Kovačić, trenutno na Postdiplomskom doktorskom studiju kineziologije gdje se bavi istraživanjem u području kineziterapije i motoričke kontrole. Do sada je predavao i objavljivao znanstvene radove na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama u području koneziologije i kineziterapije. Zbog iznimnog interesa u području rehabilitacije ozljeda i bolnih stanja upisuje Hrvatsku akademiju osteopatije, a dodatno se educira na prestižnim međunarodnim tečajevima i seminarima u području rehabilitacije (NeuroKinetic Therapy® master practitioner, P-DTR, ANF Therapy®, Emmett Therapies i dr.). Suosničač je centra za sportsku pripremu Proprio Centar u Zadru, gdje radi kao kinezioterapeut i direktor. Počasni je član Zadarskog plesnog ansambla s kojim je do sada imao desetke nastupa.

Zadar u ljetno doba godine postaje kulturna destinacija zbog brojnih festivala koji se odvijaju na prostoru poluotoka: Mediteraneo, Zadarsko kazališno ljeto, Muzičke večeri u Donatu, Zadar snova, Nosi se. Posebno je značajan za sve ljubitelje plesne umjetnosti, a naročito povezivanjem profesionalnih radionica sa festivalom Monoplay koji krajem kolovoza dovodi renomirane izvedbene umjetnike u grad. Platformu podržava gradski Ured za kulturu, Ministarstvo kulture RH i Zaklada kultura nova, te Sportski centar Višnjik.

23. travanj 2024 16:24