StoryEditorOCM
Đirada"LUKA I IGARA" OVOGA VIKENDA NA VRANSKOM JEZERU

Šesti Sajam lokalnih proizvoda na atraktivnom vidikovcu

Piše Matea Gugić
17. rujna 2019. - 14:24

Šesti Sajam lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero i okolice, "Luka i igara", prvi se put održava u posezoni, u subotu i nedjelju, 21. i 22. rujna, od 15 sati, u jedinstvenom ambijentu vidikovca Kamenjak. Kako nam je pojasnio Danijel Katičin, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero, odlučili su se za razdoblje nakon glavne sezone ponajviše kako bi potaknuli domaće ljude da posjećuju parkove prirode, odnosno zadarsko zaleđe.
– Kad smo prebacili datum iz kolovoza na gotovo kraj rujna, mnogi su nam rekli da nam je to put u propast. No, mi imamo "pakleni plan" i želimo dokazati da se isplati vjerovati posezoni u Zadarskoj županiji! Uostalom, ovaj nam je put cilj "dovući" više naših ljudi, domaćeg čovika, da se prisjeti malo koje ga sve blagodati okružuju te da potaknemo kupnju domaćih proizvoda – pojasnio je Katičin, dodavši kako ove godine imaju i više izlagača, njih čak 40!

– Oni će, naravno, ponuditi svoje lokalne poljoprivredne proizvode, a posjetitelji će moći naučiti i kako se pravi poznati prisnac, autohtoni specijalitet Bukovice i Ravnih kotara, čiji se recept prenosi s koljena na koljeno. Također, bit će tu i kušaonice te raznih drugih zanimljiv gastro-kutaka – najavio je Katičin, te naglasio kako je rujan idealno vrijeme za posjet vidikovcu Kamenjak, koji se nalazi na 300 metara nadmorske visine te s kojeg pogled puca na Vransko jezero, Murter, Kornate, a kad je lijepo vrijeme čak i na otok Jabuku.

– Nadamo se da će lokalni ljudi prepoznati naš trud i volju domaćih OPG-ovaca te da će nas svojim dolaskom podržati. Organizirali smo i besplatan prijevoz do vrha vidikovca, autobus koji će voziti svakih 15 minuta kako bismo olakšali stvar s parkiranjem i nepotrebnim gužvama – zaključio je Katičin.

Ove godine program će biti dodatno obogaćen tradicijskim igrama u organizaciji Zavičajnog kluba "Janko Mitrović" iz Zelengrada, dok će tradicionalne plesove, pjesme i običaje predstaviti KUD "Sv. Ante" iz Draga, KUD "Vinac" iz Stankovaca i KUD "Vukšić" iz Vukšića. U subotu, 21. rujna, posjetitelje će zabavljati mješovita klapa "Mirakul" iz Vrpolja.

20. travanj 2024 00:33