StoryEditorOCM
ĐiradaPLESNI ANSAMBL

Škvadra iz Zagreba stiže u Zadar s predstavom Monomit

Piše Zadarski.hr
14. ožujka 2023. - 08:36

U petak, 17. ožujka u sklopu Plesne sezone u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla u Kazalištu lutaka Zadar, gostuje predstava Monomit u produkciji Umjetničke organizacije Škvadra iz Zagreba.

Umjetnička organizacija Škvadra osnovana je u ožujku 2018. godine u Zagrebu, vrlo brzo nakon završetka studija osnivača kojih je osmero: Ema Crnić, Anđela Bugarija, Eva Kocić, Ema Kani, Gendis Putri Kartini, Marta Habulin, Una Štalcar Furač i Šimun Stankov, tj. cijela generacija sa studija za suvremeni ples pri ADU u Zagrebu. Bivši kolege studenti, trenutni kolege autori i izvođači u vlastitom novom malom kolektivu vrlo brzo su primijetili koliko dobro funkcioniraju kao grupa, na više razina, kao prijatelji i kolege plesači. Nisu propustiti priliku da nakon studija nastavime raditi i rasti zajedno na području plesne, a i ostalih umjetnosti. Ove godine obilježavaju mali jubilej: već pet godina su skupa.

Glazbena fantazija koju je uglazbio Branimir Norac nastaje po knjizi Josepha Campbella The Hero’s Journey. U knjizi Campbell analizom narodnih priča postavlja obrazac po kojem nastaju pripovijetke. Obrazac kojeg naziva “Junakovim putem” sadrži dvanaest dijelova po kojoj priča dobiva svoj početak, sredinu i kraj. Predstava Monomit nastavlja istraživati “Junakov put” te se ostvaruje u obliku rituala na sceni koji sadrži isprepletenu koreografiju plesa, glazbe i svjetla. Inspiracija za ples se crpi iz mitskog bića nazvano Androgen koji slikovito prikazuje jedno tijelo stvoreno od dva tijela. Ideju pokreta osmislila je Marta Habulin Satinović, dok vješto utjelovljuju Androgena mlade plesačice Eva Kocić i Gendis Putri Kartini. Za dizajn svjetla zaslužan je Martin Šatović. Putovanje “Junaka” ispričano je tako da se gubi obilježje klasične plesne predstave, a izvođači pozivaju gledatelje na doživljaj audiovizualne meditacije.

Izvode: Eva Kocić i Gendis Putri Kartini

Koreografija: Marta Habulin Satinović

Glazba: Branimir Norac

Dramaturg: Patrik Gregurec

Dizajn svjetla: Martin Šatović

Kostimografija: Barbara Radelja

Dizajn plakata: Danica Čudić

Predstava počinje u 20 sati, a ulaznice se mogu rezervirati preko maila zadarskiplesniansambl@gmail.com i kupiti na blagajni kazališta sat prije predstave.

20. travanj 2024 18:28