StoryEditorOCM
ĐiradaU PAGU

Slikar Kristijan Gradečki samostalnom izložbom u Kneževom dvoru otvara nove dimenzije likovne umjetnosti

Piše Zadarski.hr
15. rujna 2021. - 12:10

Izložbom apstraktnih slika na Pagu poziva publiku da sagledaju umjetnost iz novih perspektiva U svijetu u kojem dominiraju društvene mreže i kreativni sadržaj koji se većinom predstavlja virtualno, slikar Kristijan Gradečki odlučio je krenuti drugačijim putem. Likovna umjetnost ne mora biti na marginama, a to dokazuju i radovi ovog kreativca.

Ljubiteljima umjetnosti Kristijan se predstavlja izložbom pod nazivom ‘Other Dimension’s gdje spaja svoja tri ciklusa slika koje vodi motiv o promišljanju sadašnjeg trenutka. Idućih dana kreativni Knežev dvor na Pagu bit će dom Kristijanovih slika koje će se moći pogledati i promisliti je li danas likovna umjetnost postala doista nova dimenzija stvaranja. Smjestivši izložbu baš u ovaj prostor Kristijan želi proširiti vidike i potaknuti svakog promatrača da njegova djela doživi na svoj način.

image
Privatni Album
image
Privatni Album

Publici su predstavljena tri ciklusa: Desire, Misli i Soulmates. U prvom ciklusu, Desire, Gradečki kombinira tehniku crnog akrila kojem pridodaje značenje svakodnevnih misli i želja koje nam vrludaju umom. Želje nisu usmjerene jasnom vizijom kako ih ostvariti zato ih gledamo iz različitih perspektiva i za umjetnika želja predstavlja kaos.

Na njega se nastavlja ciklus slika pod nazivom Misli koji je ujedno i najpopularniji kod publike, a do sad je već bio izložen u brojnim galerijama diljem Hrvatske. Misli predstavljaju nalete oluje misli koje se ukorjenjuju u habitusu života te mijenjaju svoju veličinu ovisno o okolnostima. Drvo je motiv i centralna točka slike koja šalje poruku o promišljanju vlastitog samoostvarenja poput drveća koje provede svoje trajanje u jednoj točki. Posljednji ciklus Soulmates nastao tijekom ovog ljeta.

image
Privatni Album

Uzrok ciklusu je umjetnikov susret tijekom ljetnih mjeseci kojim mu se nakon pogleda u jedan par očiju promijenio pogled na svijet. Nekome su oči ogledalo duše, drugima vatromet autentičnih iskri koje ocrtavaju nečiju osobnost i energiju. Od jednog pogleda nastaje eksplozija odnosa, što Gradečki pokušava prikazati ovim serijalom. Prema svemu sudeći, likovna umjetnost u Hrvatskoj definitivno ima svoju budućnost, a na mladim umjetnicima poput Kristijana je da ju oblikuju i predstavljaju publici diljem zemlje.

02. travanj 2023 11:17